Drahí Víťazania!

Radi by sme vám priblížili vzácnych ľudí, ktorí žijú a napĺňajú Kristovo posolstvo na tejto zemi, tu v USA.  Judita Smaková prišla do USA pred 60-timi rokmi ako 14-ročné dievča k tete z Púchova, do New Yorku. Jozef Smak, rodom z Majcichova neďaleko Trnavy, keď videl, ako komunisti začali vládnuť na Slovensku, opustil svoju vlasť s ťažkým srdcom a odišiel do Anglicka, neskôr do Kanady a potom do USA, New Yorku.
Mladí ľudia sa schádzali v New Yorku v kostole sv. Jána Nepomuckého a po sv. omši, ako to bývalo zvykom, v hlúčikoch pred kostolom. Novým tváram, ktoré prišli, sa vždy venovala pozornosť, hlavne či nepotrebujú pomoc. Tam sa zoznámili aj naši milí Jucka a Jozef.  Zosobášili sa a časom sa narodili tri deti. Čo je však podstatné a čo by som chcela vyzdvihnúť, to sú ich dobré slovenské srdcia.
Za celé tie dlhé roky, čo žijú v USA, pomáhajú široko rozvetvenej rodine z oboch strán na Slovensku.  Tých balíkov, čo prešlo cez tzv. poľskú cestu, by sa dalo zrátať na desiatky ton. Tu v USA podporujú cirkev, zvlášť misie.  Ľudia v ich okolí ich poznajú ako dobrých misionárov.  Navštevujú chorých, sú veľmi komunikatívni, takže pri stretnutí s nimi veľmi rýchlo zistíte, že sa skutočne snažia žiť ako dobrí katolíci. Jozef už prekročil 80-ku a prekonal ťažké „prefukovanie“ ciev do srdca.  Teraz sa zotavuje pod starostlivým dozorom svojej manželky.

Na veľký sviatok USA, tzv. Thanksgiving Day, ktorý sa slávi v posledný štvrtok v novembri, dostali nepozvanú návštevu – známych z bývalého zamestnania, Jozefovho spolupracovníka s manželkou.  Chcel tam osláviť s nimi svoju 80-ku.  Stalo sa však, že v deň, keď jeho syn, ktorý priletel až z Francúzska a dcéra z Pennsylvánie a chystali oslavu narodenia, oslávenec u Smakových odpadol, sanitka ho odviezla okamžite do nemocnice. Zistilo sa, že všetky cievy k srdcu sú zablokované a museli ho hneď operovať. A pretože po operácii nemohli ísť domov na Floridu, zostali u Smakových a sú tam až doteraz (Išli domov v prvý týždeň januára 2005). Jeho manželka je totiž už dávnejšie pre svoju ťažkú váhu odkázaná na dve palice, takže pred operáciou bola odkázaná na svojho manžela.  No a pani Smaková má vlastne doma nemocnicu s troma pacientami – dvoch mužov po ťažkých operáciách srdca a jednu ženu, ktorá si tiež vyžaduje opateru, lebo sama pomôcť nemôže.  Pritom ešte pomáha svojej dcére s dvoma deťmi, lebo žijú v jednom meste.  To bola aj príčina, prečo sa Smakoví od nás z Pennsylvánie odsťahovali do North Caroliny.

Príbeh, ktorý som opísala, je pre nás príkladom hodným kresťanov a nechceme si ho nechať len pre seba. Chceme sa oňho podeliť aj s vami.  Lebo skutočný prejav kresťana sa preukazuje až vtedy, keď človek potrebuje pomoc. Na Slovensku by to možno nebolo až také neobyčajné, ale tu v USA je to priam hrdinský čin, aký prejavili Smakoví; nezabudli, že v nich bije to dobré slovenské kresťanské srdce – vlastnosť Slovákov známa celému svetu.  Zachovajte si ho aj vy, milí Víťazania, aj v tej zjednotenej Európe.

Ani ja nikdy nezabudnem na milú Máriu Pacovskú, ktorá sa o mňa bez váhania starala po zlomení nohy plných sedem týždňov a tiež nemusela. A zvládla to na jedničku s hviezdičkou. To je prejav kresťana. A mne zostane navždy v srdci hrejivý pocit na všetkých Víťazanov, ktorí mi pomáhali, či už návštevou alebo iným spôsobom, prežiť sedem týždňov v peknej dedinke – Víťaz.      

Anna Biroš

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.