Spomienka na Sv. Otca Jána Pavla II.

V mojom srdci je stále živá spomienka na Sv. Otca, na osobnosť, ktorá hýbala celým svetom. Keď si spomeniem, ako sa v roku 1990 prevalila bariéra tej strašnej totality, zorganizovali sme v Ovčí zájazd do Ríma. Bolo nás dosť do autobusu a boli sme veľmi šťastní, že uvidíme Sv. Otca ako hlavu celej cirkvi na vlastné oči. Všetci boli natešení, keď prišiel deň odchodu. Naše ženy si zobrali so sebou kroje, aby si ich obliekli na audienciu.

Keď sme sa šťastne dostali do Ríma, sprievodcom nám bol o. biskup Hrušovský. V tom čase bolo na audiencii asi tritisíc Slovákov. Kroje našich žien každý obdivoval. Otec biskup Hrušovský sa nás ujal v aule, kde bola audiencia a vybralpre nás veľmi dobré miesto. Keď Sv. Otec pozdravoval všetky štáty, Slovensko bolo medzi prvými; každý štát mal pripravený pozdrav pre Sv. Otca. My, Slováci sme spievali pápežskú hymnu a keďže nás bolo veľa, ostatní sa obzerali: tá hymna bola ozaj pekná. Po čase bolo v novinách, že Slováci spievali, až múry praskali. Keď Sv. Otec prechádzal cez aulu, mali sme veľkú možnosť pobozkaťaj prsteň; bola to najväčšia radosť. Zastavil pri nás so slovami: „Slováci, Slováci, nikdy nezabudnem na to krásne stretnutie, keď ste všetci skandovali Svätý Otče do Levoče!“
Mala som aj to šťastie byť v Košiciach na svätorečení troch košických mučeníkov. Tam sme túžobne očakávali Sv. Otca. Keď prichádzalo lietadlo, bola to preveľká radosť. Tretie stretnutie so Sv. Otcom som zažila v Rožňave. Ten zážitok a očakávanie vidieť Sv. Otca sa nedá slovami vyjadriť. Lenže v Rožňave sme videli, že náš Sv. Otec bol vyčerpaný. Keď sa skončila sv. omša a mal už odchádzať, nejedna slza sa ľuďom vyronila z očí, lebo bolo vidieť, že Sv. Otec je už unavený a vyčerpaný. Lenže vydržal do posledného dychu ako Pán Ježiš na kríži.
Keď sme sa dozvedeli, že Sv. Otec je vážne chorý a zomiera, zostala som zmeravená: čo budeme teraz robiť ako ovce bez pastiera? Dva týždne sme boli ako siroty. Nech mu milostivý Pán Boh odplatí za všetko, čo urobil pre celú zemeguľu. Bože, daj, aby sme ho spoznali medzi svätými. Ó, Bože, buď k nám dobrotivý a ochraňuj svoju svätú Cirkev, za ktorú Tvoj Syn Ježiš Kristus zomrel na kríži; ale na tretí deň svitlo nedeľné ráno a prišlo naše vykúpenie. Aleluja!

H. H.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.