Logo X. Svetového dňa mládeže

Najdôležitejším momentom Svetových dní mládeže je stretnutie s Ježišom, preto logu dominuje kríž, ktorý symbolizuje Ježišovu prítomnosť na tomto podujatí.

Červená farba znamená lásku, nadšenie a bolesť. Vyjadruje Božiu lásku a Ježišovu smrť na kríži, ale pripomína aj bolesť, ktorá je prítomná v našich životoch a v celom svete. Kríž je hlavným symbolom kresťanskej nádeje a vykúpenia Ježiša Krista, ktorý premohol každú bolesť. Hviezda symbolizuje Božie vedenie a ukazuje smer. Svieti ako Božie znamenie označujúce miesto, kde sa narodil Ježiš. Podľa biblie hviezda ukázala trom mudrcom z východu cestu, ktorou majú ísť, aby našli Ježiša. Po dlhom putovaní mudrci našli a spoznali Ježiša a zasiahnutí touto skúsenosťou sa vrátili domov zmenení. Presne tak ako hviezda vtedy svietila nad maštaľou v Betleheme, dnes svieti na Boží dom v Kolíne. Táto hviezda chce viesť mladých z celého sveta do Kolína na Svetové dni mládeže. Príďte sem! Chvost kométy vyjadruje dráhu hviezdy: prichádza zhora – od Boha. Preto pretína obmedzený horizont nášho pozemského sveta. Zlatá farba pripomína nebeskú žiaru Boha, ktorá osvetľuje temnotu tohto sveta. Kométa je v celom svete symbolom sviatku narodenia Ježiša Krista. Kolínska katedrála reprezentuje miesta, kde sa bude konať 20. Svetový deň mládeže. Po stáročia boli v tejto katedrále uctievané relikvie troch mudrcov. Červená farba katedrály v logu symbolicky spája Cirkev s krížom: Kristus a Cirkev sú neoddeliteľne spojení. Práve prostredníctvom Cirkvi je Ježiš, ukrižovaný a zmŕtvychvstalý Kristus, prítomný v dejinách sveta. Štylizovaný tvar katedrály v logu je tiež symbolom všetkých ostatných kostolov v Nemecku, v ktorých sa budú konať mnohé podujatia Svetových dní mládeže. Elipsa, ktorá rámuje logo, má niekoľko významov. Predstavuje písmeno C – začiatočné písmeno Ježišovho mena (Christ), ale aj univerzálneho spoločenstva Cirkvi (Communio). Vyjadruje tiež objatie Boha, ktorým nás ochraňuje. Oblúk ďalej symbolizuje oblohu, ktorá je obrazom Božieho milosrdenstva, obklopuje a zachraňuje celý svet, má preto modrú farbu. Oblúk elipsy je otočený ku krížu, zároveň sa smerom k nemu otvára. Celkové posolstvo loga poukazuje na kríž: kresťania sa musia obrátiť ku krížu, k Ježišovi, ktorý bol ukrižovaný a vstal z mŕtvych, k adorácii, ako hovorí motto 20. Svetového dňa mládeže: „Prišli sme sa mu pokloniť“ (Mt 2,2). Dolná časť oblúka pripomína rieku Rýn a loď, ktorou je Cirkev podobná Noemovej arche záchrany. Modrá farba tohto oblúka zároveň predstavuje vodu krstu.

-re-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.