Mračiť sa zakázané! alebo deväťnásť pravidiel dobrej nálady

1. Tvárte sa veselo, radostne; ste kresťania, vykúpení ľudia. Keď vás niečo vo vnútri rozladí, pozrite sa do zrkadla skôr, než pôjdete medzi ľudí. Utrite si čelo a usmejte sa!
2. Majte vždy poruke dobré slovo. Nič vás to nestojí. Nedovoľte, aby vaše srdce bolo tak kŕčovito stiahnuté, že by zo seba nevydalo vľúdneho slova. Také prívetivé prianie: „Želám vám dobrú noc!“ alebo „Dobré ráno!“ pôsobí ako slnečný lúč.
3. O každom zmýšľajte dobre! Väčšina ľudí to nemyslí zle. Diablov nie je medzi nami tak mnoho. Trochu veľkodušnosti, trochu dobrého zmýšľania, pohľad do malého srdca nášho protivníka – a …
4. Čo vás pohoršuje, o tom nevykladajte iným. Je toho už dosť v malom i veľkom svete. Čo ďalej nepoviete, pre iných akoby neexistovalo.
5. Vystúpme peši na vrch alebo aspoň v myšlienkach. Zhora je všetko malé – ľudia, domy, dediny, mestá … a zlo už vôbec nie je vidieť.
6. Zájdite si do prírody. Vaše srdce bude ako pohár zvírenej, kalnej vody. Všetok kal sa usadí na dne a voda bude znovu čistá. Ako sa vták vznáša k nebu a spieva, tak sa vaše srdce povznesie a rozveselí.
7. Pozorujte oči detí, kvety, hviezdy. To vám pomôže, aby ste zabudli na všetko, čo je škaredé. Zaženiete tieseň, potešíte a rozohrejete srdce a osviežite myseľ.
8. Pozor! Nezakopávajte o kamienky! Je smiešne, keď veľký človek kľaje a padne, pretože zakopol o kamienok. Rezko ho odkopnite alebo ho prekročte!
9. Spievajte a nechajte aj iných spievať. Hrajte a nechajte aj iných hrať. Kde sa spieva a hrá, tam sa prebúdzajú dobrí duchovia a zlí odtiaľ utekajú. Povesť o kúzelnej piesni nie je výmysel.
10. Kúpte sa v studenej i teplej vode. V kúpeli sa očistí a osvieži nielen telo; i duša mimovoľne nadobudne pokoj a radosť.
11. Dbajte o dobré trávenie! Pokazený žalúdok a zápcha prinášajú zádumčivosť. Striedmosť a bylinkový čaj sú dobré pre správnu náladu.
12. Zachovajte poriadok. Neporiadok vedie k náhleniu, náhlenie k rozčuľovaniu, rozčuľovanie k zlosti. Majte poriadok vo veľkých a malých veciach, v stolíku, v skrini, v gombíkoch na košeli. To všetko dodá túžobný pokoj a miernosť.
13. Dobre spite. Vyspatý človek je väčšinou veselý, človek unavený je len zriedka veselý, vľúdny. Ľudia, ktorí nemajú čas na spánok, nemajú preto ani silu usmiať sa.
14. Dávajte, len dávajte! Je jedno, čo a komu. Tak na seba dohliadnete. Lakomec bol vždy neradostný človek. Kto sa naučil dávať, je vždy v dobrej nálade a veselý.
15. Nezabudnite sláviť sviatky!
16. Choďte na spoveď!
17. Milujte! Na toto slovo isto mnohí čakajú. To je predsa správny recept na dobrú náladu.
18. Schovajte sa pod ochranný plášť Božej Matky.
19. Verte v Boha!

prevzaté

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.