Network Slovakia 2005

Ale spájala ich aj spoločná záľuba. Network Slovakia privítal na pôde Katolíckej univerzity v Ružomberku svojich členov, ale aj sympatizantov na 8. seminári pre mladých katolíkov činných v médiách.

Posledný augustový piatok vládla v Ružomberku zvláštna atmosféra. Vo vzduchu bolo cítiť očakávanie a zvedavosť. Malo sa tu stretnúť mnoho (80) tvorcov farských a iných časopisov, aby si vymenilo skúsenosti i vedomosti v mediálnej oblasti. Všetci čakali niečo iné, no všetci mali rovnaký cieľ. Zdokonaliť svoje časopisy. Program sa začal zoznamovacím večerom. Vďaka „networkáčom“ sa napätie uvoľnilo. Otvorenosť prítomných spôsobila, že sa razom všetci poznali.
V sobotu sa pokračovalo diskusiou o problémoch farských časopisov a vyhodnotením súťaže FAČA 2005 o najlepší farský časopis. Odborná porota, ktorej predsedom bol Mons. Marián Gavenda, šéfredaktor Katolíckych novín a hovorca KBS určila za víťaza Farský list dolnokubínskych veriacich. V nedeľu si novinári vyskúšali svoju kondíciu a vybrali sa na túru do Vlkolínca. Naplánovaná bola aj sv. omša v prírode, ale „človek mieni, Pán Boh mení“. Zmorení a uchodení turisti sa po príchode na univerzitu zúčastnili bohoslužby v kaplnke. Ani únava nezabránila kultúrnemu vyžitiu na besede o Rudolfovi Dilongovi s dekanom Filozofickej fakulty KU. Až v pondelok sa začalo skutočné vymieňanie si skúseností. Nastal čas niečo sa naučiť. Ťažko skúšaní žurnalisti boli rozdelení do troch sekcií: fotografickej, grafickej a štylistickej. Nasledujúce tri dni prednášal fotografom Matúš Zajac z týždenníka .týždeň. Štylistov začiatočníkov „trápila“ Terézia Kolková z Katolíckych novín a pokročilých Eva Čobejová z .týždňa. Grafici sa niečomu podučili pod odborným dohľadom Juraja Považana a Tomáša Hupku. Každý večer bol pre účastníkov pripravený zaujímavý program. Valné zhromaždenie Networku, na ktorom sa mohli aj nečlenovia zoznámiť s činnosťou tejto organizácie či diskusia s Jánom Langošom, riaditeľom Ústavu pamäti národa. Zaujímavý, najmä pre tých mladších, bol film Truman show.
Počas šiestich dní v Ružomberku našli účastníci seminára pre mladých katolíckych žurnalistov mnoho priateľov. Nadviazali spoluprácu a vymenili si bohaté skúsenosti. Aj vďaka tomu odchádzali duchovne naplnení.

Jana Jurčišinová, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.