Anjeli v bielych plášťoch

V živote človeka a spoločnosti nemožno zabrániť tragédiám, ale možno zabrániť zbytočnej bolesti a utrpeniu. Nešťastie nechodí po horách, ale medzi ľuďmi. Denne sa o to presviedčajú ľudia rôznych pováh a temperamentu, profesií a vzdelania …

Ak sa pretnú lúče šťastných dní skutočnou tragédiou, ktorá ohrozí zdravie a život, postihnutí sa ocitnú v rukách ľudí, o ktorých sa veľa nevie. Tí ostávajú v anonymite aj potom, čo zachránia život. Takíto ľudia pracujú v Prešove na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Dovoľte, aby sme sa vám predstavili.
Oddelenie anestéziológie a resuscitácie – ARO v Prešove vzniklo v roku 1966. Bolo to vôbec prvé lôžkové oddelenie ARO na Slovensku. Jeho zakladateľom a prvým primárom bol MUDr. Anton Lučanský, CSc., ktorý svoje vízie premieňal spolu s kolektívom lekárov a sestier na špičkové pracovisko s ohromným ľudským a prístrojovým potenciálom. V roku 1991 sa oddelenie premenilo na Kliniku anesteziólogie a resuscitácie už pod vedením MUDr. Štefana Trenklera, ktoré lieči kriticky chorých pacientov a učí lekárov a sestry z celého Slovenska. V súčasnosti na ARO pracuje okolo sto ľudí.
Chcete bezpečne a bezbolestne absolvovať anestézu a zároveň sa rýchlo zobudiť bez nepríjemných pocitov?
K tomu sú nevyhnutné účinné a bezpečné lieky, spoľahlivé prístroje a zariadenia na podávanie liekov a sledovanie životných funkcií. Rovnako dôležití sú vzdelaní a skúsení anestéziológovia a sestry. Je to tím, ktorý počas celej operácie bdie nad vaším životom a udržuje hlboký spánok a bezbolestnosť.
Prečo ich málo poznáme? Lebo stretnutie s anestéziológom pacient jednoducho prespí.
Bez nás nemožno bezbolestne vykonávať operačné zákroky. Uspávame chorých počas operácie. Bez nás sa nezaobídu pacienti v tiesni, v bezprostrednom ohrození života, ktorí prichádzajú priamo z ulice alebo z iného oddelenia nemocnice. Udržiavame alebo umelo nahrádzame a liečime životne dôležité orgány.
Lekárov a sestry – anestéziológov – môžete stretnúť v pohotovostných službách v popoludňajších a nočných hodinách aj cez víkendy a sviatky. Je možné ich stretnúť vo vozidlách Rýchlej lekárskej pomoci, ponáhľajúcich sa zachrániť život priamo na miesto nešťastia.
Liečba pacienta, boj o jeho udržanie pri živote je nákladná, vyžaduje vysoko kvalifikovaných lekárov a sestry, veľmi náročné prístroje, lieky a špeciálne metódy na zachovanie toho najcennejšieho, čo máme.
Dňa 30. novembra 2005 o 19:00 hodine vo Veľkej sále Divadla J. Záborského v Prešove sa uskutoční benefičný koncert „Resuscitácia“, ktorého výťažok bude venovaný na multimodálny monitor vitálnych funkcií.
P.S.: Ku všetkým pacientom na našom oddelení voláme kňaza, aby ich zaopatril sviatosťou pomazania chorých.

Anna Kostelníková, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.