Ahojky!

Však je jeseň nádherná? Vo vzduchu sa naháňajú šarkany a príroda je zrejme najtalentovanejším umelcom na svete. Neposlušný vetrík zhadzuje stromom ich pestrofarebné lístie, ktoré šepotá pod nohami šuchotajúce piesne … pre šťastie, pre radosť, … len tak.
Strom potrebuje korene, aby mohol rásť. Aj život človeka si môžeme predstaviť ako strom. Dobré korene vytvárajú prostredie života. Tvrdosť kameňov rovnako ako srdce z kameňa môže pretrhnúť dôležité korene rodinných a priateľských vzťahov a viery. Poznáte korene svojej rodiny? Tento mesiac zájdeme s rodičmi na cintorín, zapálime sviečku na našich predkov. Skúsme si na nich zaspomínať pri rodinných fotografiách. Poprosme ich svätých patrónov svojou modlitbou o príhovor. Napríklad:
„sv. Helena, patrónka mojej babičky, oroduj za nás“!
ÚLOHA:
Spoj korene so slovami, z ktorých by tvoj strom života mal čerpať živiny. Potom spolu s rodičmi vytvor rodostrom svojej rodiny, pekne ho ilustruj a nezabudni nám ho poslať do redakcie. Na všetky z nich sa teší celá redakcia. Najlepšie z nich budú odmenené peknou odmenou.
Čo napísať do piesku
Dvaja kamaráti kráčali púšťou. Predtým sa ale pohádali a jeden z nich dostal facku od toho druhého. Dotyčný bez slova napísal prstom do piesku: „Dnes mi môj najlepší priateľ dal facku“. Putovali ďalej. Prišli do krásnej oázy s jazierkom, kde sa išli vykúpať. Ten, čo dostal facku, sa začal topiť, ale ten druhý ho vytiahol z vody. Keď sa prebral, vytesal do kameňa: „Dnes mi môj najlepší priateľ zachránil život“. Kamarát sa ho spýtal: “Keď som ti dal facku, napísal si to do piesku. Prečo si to teraz vytesal do kameňa?“ Ten mu odpovedal: „Keď mi niekto ublíži, napíšem to do piesku, aby vietor tieto riadky odfúkol na znak odpustenia. Ale keď mi niekto pomôže, vysekám to do kameňa, aby to tam zostalo na veky.“
Nauč sa svoj žiaľ a krivdy napísať do piesku a svoje šťastie vyryť do kameňa.
Hovorí sa, že je potrebná iba jedna minúta na to, aby sme si niekoho zapamätali, jedna hodina, aby sme si ho obľúbili, ale mnohokrát nestačí ani celý život, aby sme na niekoho zabudli.

Vaša Chrumka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.