Rozhovor s dirigentom speváckeho zboru z Krompách Jánom Lörincom

Na sviatok sv. Martina zavítal do našej farnosti miešaný spevácky zbor Cantica Christiana z neďalekej farnosti Krompachy. V našej akusticky príjemnej „katedrále“ zneli piesne od klasických chrámových až po spirituály. Za seba aj za veriacich sa chcem poďakovať zboru najmä za duchovný zážitok. Pri tejto príležitosti sme oslovili dirigenta zboru.

1. Kedy a kto založil váš spevácky zbor a kto ho vedie v súčasnosti? Spevácky zbor CANTICA CHRISTIANA pri rímskokatolíckom farskom kostole sv. Jána apoštola, evanjelistu vznikol v roku 1990 z iniciatívy pána Jána Lörinca, ktorý ho vedie aj v súčasnosti.
2. Čo vystihuje meno vášho speváckeho zboru? Cantica Christiana znamená v preklade kresťanský spevokol.
3. Koľko členov tvorí zbor? Zbor má 42 členov. Tvoria ho ženy aj muži, pričom všetci sú amatéri.
4. Aké piesne tvoria váš repertoár? Repertoár zboru obsahuje necelých 200 skladieb. Je zameraný na sakrálne skladby našich i svetových hudobných skladateľov (W. A. Mozart, F. Schubert, G. Verdi, Ch. Gvonod, T. L. de Victoria, A. Grečaninov, M. Sch. Trnavský, J. G. Bella a iné), skladby neznámych autorov, skladby národné – hymnické, afro-americké spirituály a ľudové piesne.
5. Máte aj nejaké obľúbené skladby, ktoré radi spievate? Obľúbené skladby sú najmä mariánske, vianočné a koncertné.
6. Kde všade ste už vystupovali? Zbor účinkuje prevažne počas liturgických obradov, ale aj na koncertoch pri rôznych sviatkoch (vianočné, mariánske), na pútiach (v Uhornej a v Levoči), na diecéznom eucharistickom kongrese v Rožňave, na prehliadkach sakrálnych zborov (v Levoči, v Spišskej Novej Vsi), na svadbách a pohreboch. Účinkovali sme aj pri tretej návšteve Sv. Otca na Slovensku v Rožňave. Zahraničné vystúpenia: v roku 1995 Florencia, Assisi, Rím, audiencia u Sv. Otca, Čenstochová, Krakov.
7. Čo vás priviedlo do našej farnosti? Priviedla nás túžba účinkovať aj v blízkych farnostiach s nacvičeným repertoárom pri príležitosti 15. výročia založenia zboru. Nech teda vaše piesne aj naďalej pohládzajú naše duše.

rozhovor pripravil: MM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.