Ľudové misie v Hnúšti

„Boh ťa miluje a ponúka ti nový život.“

Po celý týždeň od 12. do 19. 2. 2006 sme sa spoločne, vedení Duchom Svätým a bratmi kapucínmi, zamýšľali nad týmito slovami. V tomto týždni boli v Hnúštianskej farnosti misie.

Čas misii bol Božím darom pre celú farnosť, časom povzbudenia a obohatenia vo viere. Bol to čas spoločnej modlitby, bohoslužby, zdieľania skúseností s Pánom. Ďakujem bratom kapucínom za prežitý týždeň medzi nami a ostávame v spojení cez modlitbu v Božej láske. Misie boli ukončené prekrásnym koncertom bratov kapucínov a Stanleyho v kinosále kultúrneho domu, na ktorý prišli aj evanjelici a neveriaci. Bol to krásny zážitok po celý týždeň.
Keď sa pán farár opýtal veriacich v kostole, či chcú misie, veľa z nich sa pýtalo, čo to je? Veď posledné misie tam boli v roku 1939. Aj 60- roční sa pýtali, čo to bude. Hnúšťa a okolie – to nie je Ovčie alebo Víťaz, jedna viera.
Začal sa čas prípravy pred misiami; bolo aj strachu, či ľudia budú chodiť celý týždeň, ale Duch Svätý robí zázraky, len ho treba o to prosiť. Prišli ľudia aj z iných farností. Myslím si, že ľudí veľmi potešila veselosť, úsmev a spev kapucínov. Veľký zážitok bol vo štvrtok doobeda, keď po sv. omši bolo pomazanie chorých a starých. O 17. hodine bola sv. omša s poklonou pred Sviatosťou Oltárnou. Pred každého prišiel misionár s Pánom Ježišom a modlil sa pri ňom. Cítila som sa ako v Lurdoch, keď som bola s chorými a otec biskup chodil a každého žehnal.
V Hnúšti je šesť škôl. Kapucíni každú z nich navštívili a doniesli zákusky a cukríky, čo tam ľudia tam podonášali. Navštívili chorých a nevládnych. Všetci mali radosť z ich návštevy a ďakovali im za ich obetavosť. Kapucíni sú stále veselí, preto sa ľuďom nechcelo isť domov, hoci bola zima. Boli aj starosti s prípravou, ale vďaka obetavým ľuďom bolo všetko načas pripravené až na písmená na kríž, ktoré sme nevedeli zohnať. Zavolali sme bratovi Michalovi do Ovčia a pýtali sme sa, kto urobil písmená na misijný kríž. Dozvedeli sme sa, že Martin Magda z Víťaza. O dva dni boli písmená už v Hnúšti. Vďaka ti, Martin, za tvoju ochotu.
Veľká vďaka patrí Pánu Bohu, synovi Michalovi a našim kapucínom: Jozefovi, Mariánovi, Milanovi a Damiánovi spolu s ich spievajúcim spolubratom.

Barbora Jenčová, Ovčie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.