Jamajský lev

Aj takmer po štvrťstoročí po smrti je odkaz jamajského speváka Boba Marleyho stále aktuálny. Pre väčšinu ľudí v našich zemepisných šírkach takmer neznámy umelec, no pre väčšinu rozvojového sveta hrdina a idol.

Robert Nesta Marley sa narodil 6. februára 1945 na ostrove Jamajka v Karibiku. Keď mal 6 rokov, presťahoval sa s matkou (otec ich opustil) do hlavného mesta Kingstonu, konkrétne do chudobnej štvrti Trenchtown. Tu sa zoznamuje s budúcimi spoluhráčmi skupiny Wailers. Skupina sa po počiatočných neúspechoch stala známou nielen na Jamajke, ale aj v USA a Veľkej Británii, kde spropagovala štýl hudby zvaný reggae.
Bob Marley vyrastal v chudobných podmienkach, na uliciach zúrili ozbrojené nepokoje, čo sa odrazilo aj v jeho tvorbe. Na koncerte JAMAICA SMILE, na ktorom sa zúčastnili aj členovia jamajskej vlády, pozval na pódium jamajského prezidenta a lídra opozície, ktorý proti sebe bojovali vo vláde. Bob ich postavil proti sebe a spojil im ruky. Pre jeho politické aktivity sa v roku roku 1976 uskutočnil neúspešný pokus o jeho zavraždenie. V roku 1978 navštívil Afriku, kde usporiadal niekoľko mierových koncertov. Za humanitárne aktivity v prospech Afriky dostal cenu Organizácie spojených národov.
Bob Marley sa veľmi zasadzoval za zjednotenie a povstanie afrických národov, aby spoločne mohli účinnejšie bojovať proti chudobe, chorobám, nevzdelanosti a vykorisťovaniu. Jeho pieseň Redemption song je neoficiálnou hymnou tretieho sveta.
Na vrchole tvorivých síl 11. mája 1981 zomiera na rakovinu na klinike v Miami. Jeho pohreb sa stal celonárodnou udalosťou, na ktorom sa zúčastnili tisíce ľudí. Odkaz Marleyho nie je určený len Afrike, ale aj celému svetu. Túžba po jednote, láske, bratstve, mieri je aktuálna v každom historickom období.
Bob Marley však nezabúda ani na Boha, často sa k nemu obracia vo svojich textoch.
„Človek nemôže byť bez Boha. Ako keď si smädný, potrebuješ piť vodu. Proste nemôžeš ísť bez Boha.“
V ére rôznych reality šou a umelo vytváraných hviezd, ktorých aktivita je bez hlbšej myšlienky, Bob Marley predstavuje osobnosť v pravom zmysle slova. Svojou činnosťou a životom nebol len mlčiacim súčasníkom doby, ale aktívnym človekom snažiacim sa niečo zmeniť.
História zhodnotí jeho snahu, no už teraz je jasné, že nežil zbytočne.

Stano Šimčík

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.