Každé stretnutie spája

V jedno nedeľné ráno sme sa hŕstka mladých vybrali spievať na sv. omšu do Šace, kde pôsobí náš rodák kňaz Vladimír Balucha. Spievali sme konkrétne v Malej Ide, ktorá je filiálkou farnosti Košice – Šaca. Veľmi sme sa tomu potešili, lebo jeho pozvanie spievať na sv. omši malo niečomu dopomôcť – pritiahnuť mladých spievať nie podľa nôt, ale srdcom, prežívať vieru a pracovať na svojom vnútri.

Sv. omša sa niesla v radostnom duchu, lebo aj výber piesní bol daný Vladkom, citujem: „take šalene pešničky.“ Z tvárí ľudí bolo vidieť uvoľnenosť, úsmev a u niektorých aj plač. Príhovor Vladka sa niesol k úcte svojho chrámu. Každé prispievanie či už finančné, spev na sv. omši, čítanie, výzdoba – to všetko buduje naše vnútro, náš vnútorný chrám. Chrám, v ktorom pôsobí Boží duch, sa nikdy nezborí. K našej radosti a určite radosti Vladka prispel aj Ľubo s Erikou, lebo sme mohli byť svedkami snúbeneckého obradu. Pri slovách obradu Vladko zdôrazňoval miesto Boha vo vzťahu chlapca a dievčaťa, zodpovedným správaní už pri chodení. Sv. omša sa zakončila vtipom tak, ako je to u Vladka zvykom.
Neskôr sme sa presunuli na faru, ktorá má historické črty, ale po rozhovore s Vladkom sme sa dozvedeli, že dosť chátra. Podarilo sa im uskutočniť niektoré opravy aj kvôli bezpečnosti a zime – bolo tam 14 oC. Po výbornom obede, ktorý pripravili naše gazdinky Marta a Žofia, sme zdieľali svoje zážitky z dňa aj celkovo zo života. Tunajší farár nás tiež povzbudil k aktívnej činnosti v zbore a boli sme pozvaní spievať aj do väznice. Pri odchode nás Vladko obdaril náboženskou literatúrou. Cestou domov sme všetci došli k záveru, že stretnúť sa v spoločenstve s Ježišom má význam. Boli sme naplnení radostným Božím Duchom, smiali sme sa, boli sme otvorení riešiť problémy, otvoriť srdcia, zdôveriť sa. A toto prináša každé stretnutie na mládežníckej sv. omši, duchovné obnovy, výlety, návštevy inej farnosti.
Čo by sme chceli my, členovia zboru Jubilate Deo, odkázať nielen mladým? To, čo zažijete v nejakých spoločenstvách, stretkách, hnutiach, náboženských speváckych zboroch vás silne pripúta k Bohu na celý život. Budete ozajstne prežívať vieru, cítiť Ježiša Krista v srdci a vidieť v bratovi Ježiša Krista. Stretnete veľa ľudí s dobrým srdcom a zažijete humor, veselosť a to naplní vaše vnútro a budete sa viac smiať, brať veci s nadhľadom.
„Každé stretnutie spája“, hovorí názov článku, tak Vás chceme povzbudiť, aby ste sa nebáli prísť do spoločenstva napr. aj speváckeho zboru.
To všetko je nielen o spievaní, ale aj spoločných priateľstvách, zážitkoch, otvorených srdciach. Každý, kto príde spievať, je povzbudením pre kňaza, pre ľudí, pre nás. Nebojte sa stretávať sa s Ježišom.

Jubilate Deo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.