Reality šou alebo ako začal človek predávať seba samého …

1. Komu slúžia médiá?
Keď bežala v rádiu diskusia na tému psychodopadu reality šou v médiách na človeka, bol katolícky kňaz a riaditeľ Tlačovej konferencie KBS Jozef Kováčik väčšinou poslucháčmi napádaný ako osoba i ako predstaviteľ Cirkvi a zástanca staromódnych hodnôt.

Ak sa Slovensko pokladá za kresťanskú krajinu, tak sa nepochybne s vierou ľudí niečo deje a posúva vlažným, svetským, nesprávnym smerom bez Božieho svetla. A nejde tu len o otázku viery, ale i o kvalitu umenia a kultúry u nás vôbec. Postrehli to aj naši kvalitnejší umelci a, samozrejme, tieto novodobé, umelo vyrobené „celebrity“ neberú vôbec vážne.
Nie je to vhodný trend ani pre život mladých ľudí. Vidia svojich rodičov ťažko a čestne pracovať v rôznych podnikoch za pár korún, ktoré vystačia sotva na dva šeky a pokladajú ich nie za „celebrity“, ale s prepáčením za chudákov, ktorí si nevedia zariadiť život. Ironicky zhadzujú slovami svojho otca či matku za ich čestný život, ktorí si oni takto čestne, ten svoj, ani zďaleka nepredstavujú. “Celebritou“ sa v našej spoločnosti môže stať prakticky i človek, ktorý pre túto spoločnosť nič poriadne ešte ani neurobil. Je to cesta široká, lákavá a hlavne nenáročná, čím si mladého človeka získava takmer okamžite a preto je samozrejme i nebezpečná.
Riaditeľ Radošínskeho naivného divadla Štefan Štepka sa vyjadril na túto tému takto: „Je mi ľúto človeka, zvlášť mladého, že jeho duša je hladná po hodnotách a niet kultúry, čo by nasýtila.“
Vzniknutý problém aj on dobre vidí v tom, že proti sebe tu stoja ľudská mravná hodnota a krása a finančný zisk televíznych spoločností. Rozhodne každý z nás tým, čo do svojej obývačky cez TV vpustí alebo nie. Kresťan nemá plávať po prúde masovosti, má byť „vlnolamom“. Kresťania nikdy neponechali svet svojmu osudu.

2. Ľudská osobnosť
Moderná spoločnosť takmer všetko považuje za vykonateľné a preto často pri výsledkoch zostáva bezradná, pribúdajú poradne pre duševne smutných ľudí. Viera dáva človeku správnu silu a chuť žiť vo svete v Božom svetle, vnášať svetlo do všedných dní sveta, ktorý Boha väčšinou ignoruje. Potrebujeme katechézu, ktorá naučí mladých ľudí obstáť verne, vo svetle klamlivých reklám, na pravej ceste. Mladých ľudí, čo sa budú oduševnene hlásiť ku svojej katolíckej totožnosti a svojimi talentami vytvárať kultúru, čo je hodnotná a nasýti.
Ján Pavol II. tvrdil: „Od Cirkvi sa vyžaduje, aby vliala do žíl ľudskej spoločnosti večnú životnú a božskú silu evanjelia.“ Vidíme všetci, že sa je čoho báť. Človek, čo sa nebojí Boha, je schopný všetkého, nič ho nezastaví pred konaním zla.Vidina veľkých peňazí vedie človeka k tomu, že je schopný predať seba samého. Český psychológ Max Kašparů hovorí: „K radosti ľudskej duše prirodzene patrí poriadok. Ten súvisí s hľadaním Božieho kráľovstva a jeho spravodlivosti, lebo všetko ostatné sa nám potom pridá. Vrátane zdravého rozumu. Lebo sme svedkami opaku:
volič komunistov
slobodne podniká,
otec darebáka
obviňuje učiteľa,
zástankyňa práv zvierat
ide na potrat,
laik poučuje odborníka,
zločinec kritizuje zákony,
ateista túži po svadobnom obrade v kostole,
katolík sa riadi horoskopom,
vreckový zlodej sedí
vo väzení,
kým miliónový „tunelár“
si užíva slobodu,
odporca Cirkvi chodí
na polnočnú,
cap robí záhradníka,
svet sa ešte točí,
ale zdraví rozum stojí.“
A tak je to i s reality šou: pár ľudí sa finančne „nabalí“, ale kto spočíta škody na duši spoločnosti? Žaba na dne studne je presvedčená, že nebo nie je väčšie ako prikrývka hrnca, ale my nemáme obzor „žiab“ 21. stor. Sme viac. Sme pokrstení. My vieme, že nebo je viac. My to vieme a sme zodpovední.
„Verím v Krista a verím, že 800 miliónov kresťanov na svete dokáže obnoviť tvár tejto zeme.“ (H. Boll)

Spracoval a preložil: ThDr. Juraj Spuchľák, PhD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.