Zabíja choroba a nie hanba

Keď človek počuje slovo rakovina, vybaví sa mu hneď operácia, hospitalizácia na onkológii, ba dokonca koniec života. Medicína tak pokročila, že sa rakovina úspešne lieči, človek prežíva niekoľko rokov. Úspech liečby závisí od toho, v akom štádiu sa nádor diagnostikuje. Ku každej diagnostike prispieva aj sám klient, a to tým, že pozoruje svoje telo, včas vyhľadá zdravotnícku pomoc, nielen vtedy, ak sa cíti zle.

V priebehu štúdia na vysokej škole som sa stretávala s pacientmi rôznych vekových skupín, ktorí trpeli touto zákernou chorobou; niektorí z nich prišli neskoro. Preto som sa rozhodla urobiť prieskum aj v mojej rodnej obci Ovčie, ktorý sa týkal prevencie nádorového ochorenia prsníka. Nádorové ochorenie prsníka patrí k najčastejším nádorom v ženskej populácii, v rebríčku má číslo jeden. Na Slovensku naň ochorie 1680 žien ročne. Úspech liečby závisí od skorej diagnostiky, ku ktorej prispieva sama žena a to tým, že si pravidelne raz mesačne vyšetrí prsníky sama.
Dňa 9. marca 2006 sa v Základnej škole konala prednáška o samovyšetrovaní prsníkov v spolupráci s MUDr. Marekom Paľom. Apeloval na ženy, aby si vyšetrovali prsníky pravidelne raz mesačne, nehanbili sa. Zabíja choroba a nie hanba. Tvrdenia „mám strach, že si nahmatám hrčku“, „nemám čas“ neobstoja.
Preto sa ťa žena pýtam: Máš čas chodiť ku kozmetičke, kaderníčke? Máš čas každé ráno stáť pred zrkadlom a maľovať sa? Vieš, kedy pocítiš strach? Ak v očiach tvojich blízkych uvidíš slzy.
Touto cestou chcem poprosiť ženy, ktoré sa zúčastnili prednášky, aby svoje skúsenosti odovzdali ďalej, ďalším ženám. Informovanosť tiež patrí k úspechu vo výkone zdravotníckeho povolania. Nezabudnite, že 7. apríl je dňom boja proti rakovine.

Anna Bednáriková, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, 4. ročník

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.