Trampoty v manželstve

Čo musia mať manželia?
– dobrú hlavu, pretože ju často stratia,
– dobré zuby, pretože musia často kadečo prehrýzť,
– dobrý chrbát, pretože toho musia často veľa uniesť,
– dobrý žalúdok, pretože musia často stráviť tvrdé sústa,
– dobré nohy, pretože ich často tlačia topánky hneď na mnohých miestach.
Jednoducho trpezlivosť patrí k hlavnej výzbroji, ktorú si manželia
nesmú zabudnúť vziať so sebou na spoločnú životnú cestu.

VI. Žena má byť srdcom rodiny
V predchádzajúcej téme sme si povedali, že muž je a má byť hlavou rodiny. Posmešná odpoveď zo skúseností býva: a žena je krkom, ktorý tou hlavou otáča a riadi. Veď pohyblivejší krk nie je na škodu.
Napriek tomu si stanovme inú zásadu: muž nech je hlavou rodiny a žena nech je jej srdcom. Keď sme si naznačili, čo je potrebné na to, aby sa mládenec po ženbe správal ako muž a hlava, je teraz namieste povedať vám, ženy, o vašej úlohe, o tom, ako máte byť srdcom vášho domova. Nechajme sa aj tentokrát viesť múdrou autorkou Malej školy lásky.
Za čias našich babičiek si aj tá najchudobnejšia nevesta priniesla do manželstva perinu a širokú pohodlnú posteľ. Dnešné nevesty sa skôr starajú o počítač, internet, magnetofón, televízor a automatickú práčku. Ale verte, že manželská posteľ zostáva aj dnes základom dobrého spolužitia. Otázky sexuálneho života patria skôr do zdravotnej pohlavnej výchovy a serióznej prípravy snúbencov na manželstvo, ale aj tu dáva apoštol Pavol múdru radu: „Neodopierajte sa jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom. Potom zase buďte spolu …“(1Kor 7,4-5). Dobrý a správne žitý pohlavný život je zázemím súladu nielen telesného vzťahu, ale aj duševného a duchovného rastu. Veď pohlavný život manželov aj posväcuje!
Aby žena dobre plnila funkciu srdca v manželstve, má sa o svojho muža láskyplne zaujímať – o jeho názory, o jeho prácu, o jeho záľuby a odpočinok. Má mať pre neho slová uznania, docenenia a pochvaly za všetko, čo vie a čo všetko pre rodinu robí. Muž dokáže veľké veci, keď vidí za sebou aj obdiv svojej manželky. Táto potreba uznania a pochvaly nie je chlapskou márnivosťou, je to základná potreba každého človeka, aj hlavy rodiny.
Keď sa niekedy dostanem do blízkosti žien, ktoré posudzujú a vysmievajú svojich mužov, prechádza mi mráz po chrbte. Koľko posmechu a pohŕdania sa odráža v ich klebetení. Vari sú ich manželia skutočne až takí bezohľadní, leniví a sebeckí? Ale na čo je dobré toto verejné oznamovanie, že ste svoje vzťahy nezvládli, namiesto toho, aby ste hľadali, ako ich zvládnuť?
K najzávažnejším problémom vydatej ženy patrí počet detí. Nemôžeme zatvárať oči pred faktom, že veľa rodín býva v panelových bytoch ako „králiky v kotercoch“. Bolo by absurdné žiadať, aby v týchto podmienkach privádzali ženy na svet každý druhý rok dieťa. Veď tu nejde len o splodenie dieťaťa, ale je potrebné ho najmenej 18 rokov vychovávať. Aj napriek tomu by ženy nemali byť nútené používať antikoncepciu, ktorá im ohrozuje zdravie. Tým menej by mali byť nútené k umelému prerušeniu tehotenstva (k vražde). Muž má byť rytierom svojej ženy a niesť spolu s ňou tieto starosti. Nenechávať všetko len na ženu a žiadať si ju, kedy sa mu zachce.
Počúvajte, ako o tom hovorí ženáč ako vy, apoštol Peter: „Rovnako aj vy, muži, žite s nimi vo vedomí, že sú slabšou ženskou nádobou a preukazujte im úctu ako spoludedičkám milosti života …“ (1Pt 3, 7).
Teraz sa však, mladá manželka, pozri trochu do zrkadla, ktoré ti nastavím. Počula si, že tvojho muža čakala v prvej chvíli po svadbe dôležitá úloha – stať sa z hravého mládenca chlapom, mužom, hlavou rodiny. Aj teba čaká úloha: aby si si vybrúsila svoje dobré vlastnosti, aby si sa ubránila posvadobnej korózii svojho života. Pozorovala si určite na iných, čo sa po svadbe veľmi často stáva s milými a nežnými dievčencami. Začnú byť hádavé, domýšľavé, pyšné, ohováračské, závistlivé, chamtivé aj zlé.
„Zatekanie vody strechou domu a hašterivá žena vnútri domu je rovnaké trápenie,“ čítame v knihe Prísloví. Základným zlozvykom mladých paničiek je netrpezlivosť a uponáhľanosť. Chcú mať všetko a hneď: „Prečo ešte nemáme auto ako sused?!“ Skôr než sa mladá pani naučí hospodáriť s peniazmi, usúdi, že muž málo zarába a núti ho, aby si hľadal ďalšie alebo lepšie zamestnanie. Nosí svoj nos stále vyššie a tak ani nezbadá, že zatiaľ čo je k mužovi zo dňa na deň protivnejšia, mužova kolegyňa v práci mu je zo dňa na deň sympatickejšia. A potom sa čuduje, čo sa to s jej mužom stalo?!
Trúfam si povedať, že snáď každá žena, ktorá nie je bohabojná – to znamená nenechá sa viesť Duchom Svätým – sa časom stane takou hroznou a odpornou manželkou. A tak, milé manželky, počúvajte: aby vaši manželia vedľa vás dozreli na mužov a na hlavy rodín, na to je potrebná vaša spolupráca a pomoc. Svätý Pavol k tomu radí: „Ženy, podriaďujte sa svojim mužom.“ Čo to znamená podriadiť sa mužovi? Znamená to dovoliť mu, aby on rozhodoval. On to na začiatku manželstva asi veľmi dobre nevie. Od detstva za neho rozhodovali iní, stále ho niekam tlačila jeho mamička, babička, aj učiteľka. Nechával pokojne rozhodovať iných – a na to si aj zvykol – a teraz nechá teba, svoju ženu. A tebe sa to spočiatku páči. Ale časom sa z teba stane žena rozkazovačná a uštvaná: „Prečo sa mám ja stále o všetko starať?“ A vedľa uštvanej ženy si pokojne vegetuje a lebedí manžel – trúd. Totiž starosť o peniaze, deti, potreby, opravy. To je domácnosť a teda ženská starosť! A preto on si ide za svojím koníčkom, za svojou zábavou.
Žena začne takého muža – trúda – zosmiešňovať a prestane si ho vážiť. Nepochopí, že ona je pritom spoluvinníkom. Nemala kdesi na začiatku manželstva dosť trpezlivosti, aby počkala, kým mužovi dôjde, že tú prasknutú dosku na záchode má kúpiť a vymeniť on sám. Namiesto povzbudzovania vyslovením dôvery, že je šikovný a určite to zvládne, začala mu vyčítať a zosmiešňovať ho; potom išla, kúpila dosku a vymenila ju. Z milujúcej a obdivujúcej manželky sa stala zádrapčivá osoba – a to je prehra pre oboch manželov.
Ty si kresťanka, ty to tak nerob. Vychádzaj mužovi v ústrety svojou láskou a nehou. Chci byť srdcom svojho domova a pomáhaj mužovi, aby sa naučil byť jej hlavou. Potom to bude predpokladané vytvorenie domova pre vás obidvoch a pre vaše deti.

MUDr. Vaščák Blažej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.