Odpust v Obišovciach

Pred mesiacom sme mali duchovnú obnovu, ktorou nás dominikán páter Tyrol povzbudil k modlitbe sv. ruženca. V prvú októbrovú nedeľu sme mohli svoj Zdravas položiť k nohám Ružencovej Panny Márie v Obišovciach.

Tejto odpustovej slávnosti sa zúčastnili aj veriaci z našej farnosti. V Obišovciach nás privítal chlad jesenného rána, ale srdce ohriala prítomnosť Božej Matky v jej milostivom obraze už vonku pri kríži pred kostolom. O chvíľu vo vnútri chrámu sa nieslo Zdravas Mária s tajomstvami slávnostného ruženca.

Sv. omšu k úcte Ružencovej Panny Márie mali koncelebrovať novokňazi košickej arcidiecézy, ale pre povinnosti kaplánov vo farnostiach bol prítomný iba jeden, ktorý nás povzbudil za všetkých. Uviedol príklad „malého dieťaťa, ktoré keď sa zraní, hľadá matku, ktorá ho upokojí. V jej náručí nájde istotu. My sme dietky Nebeskej Matky, u ktorej nájdeme upokojenie v starostiach a ťažkostiach. Ona, jednoduché a chudobné dievča z Nazaretu, stála sa veľkou. Čo, resp. kto ju urobil veľkou? Boh, Jeho Slovo, ktoré ju zarazilo. Aj my sa máme usilovať byť ako Mária. Prijímať Božie slovo tak, aby nás zarazilo, aby padlo do úrodnej pôdy. Do úrodnej pôdy padne vtedy, ak naše srdce bude biť pre Boha. K tomu nám slúži modlitba sv. ruženca. V nej je obsiahnuté Slovo, ktoré nás vedie cez Máriu k Ježišovi.“

Hlavnú sv. omšu celebroval apoštolský nuncius Mons. J. H. Novacky spolu s pomocnými košickými biskupmi. Poukázal na silu modlitby sv. ruženca, vyzval rodičov, aby boli prvými svedkami viery pre svoje deti, prvými učiteľmi a ohlasovateľmi Božieho slova. Ruženec je modlitbou aj pre mladých ľudí. Aká je mládež, taká bude budúcnosť Cirkvi. Nemajú sa hanbiť za túto modlitbu, veď je to aj modlitba pápežov.

Netreba sa obávať nástrah a prekážok v našom živote, veď aj Mária bola Matkou bolesti. Betlehem musel byť, aby mohla byť Kalvária. Cez Máriu, cez všetky tajomstvá ruženca vysielame Ježišovi svoje prosby a On nám ich cez Ňu vracia späť v premenenej podobe. V tom je naša sila aj naša nádej. Radosť a vďaka Panne Márii za účasť na tejto púti sa prejavila aj cez slzy radosti. S Matkou Božskou obišovskou sme sa lúčili s túžbou v srdci vrátiť sa znova.

účastníčka púte B. Š.,Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.