Adventný čas


Posledné dni a nedele v období „cez rok“ a prvá „adventná nedeľa“ nám ponúkajú nepríjemné opisy posledných udalostí na konci sveta. „V tých dňoch, po onom súžení, sa slnko zatmie, hviezdy budú padať z neba a nebeské mocnosti sa budú chvieť“ (Jn 13,24). Sú to apokalyptické opisy, v ktorých nejde o vzbudzovanie strachu a zúfalstva. Naopak, eschatologická nádej Nového zákona vrcholí v očakávaní nekončiaceho spoločenstva života a lásky ľudstva s Bohom.

Kým sa naplní táto nádej, kým uvidíme Syna človeka prichádzať v oblaku s mocou a slávou, máme si dávať pozor, aby naše srdcia neoťaželi obžerstvom, opilstvom a starosťami o tento svet. Preto bdejme celý ten čas a modlime sa, aby sme sa mohli postaviť pred Syna človeka (porov. Lk 13,27-36).


A o bdení, o pripravenosti je čas adventu, ktorý sme začali. Advent je časom prípravy na prvý príchod Božieho Syna medzi ľudí a časom očakávania druhého Kristovho príchodu na konci vekov. Preto nebojme sa tmy, katastro-fických scenárov, apokalyptických predpovedí, zlých časov, ale buďme pripravení na to všetko a hľadajme svetlo, pevnú skalu a “Slovo života.“ Hľadajme pokoj a svetlo v modlitbe pri adventnom venci so svojou rodinou a prosme, nech náš Pán zveľadí a rozhojní našu lásku navzájom i voči všetkým, keď príde náš Pán so všetkými svojimi svätými (porov. 1 Sol 3.12).


Veď tieto „zlé časy“, tieto dni adventu
– sú výzvou životu,
sú liekom proti vlažnosti
– sú dobou nachádzania,
práce, omladzovania
– zaväzujú nás k tomu,
aby sme všetko premysleli po novom, o čom si myslíme, že už to poznáme: svet, Boha a ľudí
– sú tu preto,
aby sme sa dali na nové cesty
– nehovorme: sú zlé časy.
Ide o to, aby sme využili ten čas, ktorý je nám daný.



Bratia a sestry, „zodvihnite hlavy, lebo sa blíži vaše vykúpenie“ (Lk 21,28). Je tu čas adventu. Čas modlitby pri svetle adventného venca, čas prípravy na najkrajší príchod Božieho Syna na tento svet. Je čas prípravy na vianočné sviatky, začiatok nášho vykúpenia.

Všetkým Vám prajem požehnaný čas adventu.

Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.