Kto je kňaz?


Boh povoláva svojich kňazov z určitého ľudského a cirkevného prostredia, ktorým sú nevyhnutne poznačení a do ktorého sú poslaní slúžiť Kristovmu evanjeliu. Kňazská identita má svoj zdroj v Najsvätejšej Trojici, ktorá sa ľuďom zjavuje a dáva v Kristovi.

Na základe posvätenia vo sviatosti kňazstva je kňaz poslaný Otcom skrze Ježiša Krista, aby mocou Ducha Svätého žil a pracoval v službe Cirkvi a na spáse sveta. Kňaz je sviatostne včlenený do spoločenstva s biskupom a s ostatnými kňazmi, aby slúžil Božiemu ľudu, ktorým je Cirkev, a aby všetkých priviedol ku Kristovi. Kňaz má teda pôvod v Kristovi, špecifickú účasť s Kristom a je pokračovaním samého Krista, jediného a najvyššieho kňaza novej a večnej zmluvy. Nevyhnutným kľúčom pre pochopenie skutočnosti kňazstva je osobný vzťah ku Kristovi.

Ježiš najprv povoláva učeníkov, aby boli s ním, necháva ich pri sebe, žije s nimi, slovom i príkladom ich učí, čo treba k spáse, a napokon ich posiela ku všetkým ľuďom. Ježiš takýmto spôsobom povoláva a posiela aj dnes.

spracoval p. Ján Benkovský, SJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.