O rodine


Dovoľte mi, aby som vám vyrozprával príbeh maliara, ktorý bol nespokojný so svojou prácou a povedal to svojej manželke: „Idem do sveta hľadať najdôležitejšiu a najkrajšiu vec na svete, pretože práve túto vec musím namaľovať na svoj obraz.“

Cesty ho zaviedli do mnohých krajín. Videl mnoho prekrásnych vecí, ale nebol spokojný, nenašiel to, čo hľadal. Jedného dňa zastavil nevestu v deň jej svadby. „Povedz mi,“ spýtal sa rozžiarenej mladej dievčiny, „čo je najkrajšia vec na svete?“ „Láska,“ odpovedala bez zaváhania. Maliar pokračoval vo svojich cestách sklamaný. Nedokázal namaľovať lásku. Za nejaký čas stretol vojaka vracajúceho sa z vojny. „Vojak,“ povedal, „čo je najkrajšia vec na svete?“ „Pokoj“, odpovedal vojak ponáhľajúc sa domov. Umelec bol znova sklamaný. Nedokázal namaľovať pokoj. Pokračujúc vo svojich cestách zastavil kňaza na ceste do chrámu. Dúfal, že svätý muž mu bude určite vedieť pomôcť. Ale kňaz mu iba jednoducho odpovedal: „Viera je najkrajšia vec na svete!“ Ako by mohol niekto namaľovať vieru?

Maliar zistil, že jeho hľadanie je márne a vrátil sa domov, unavený na tele aj na duši. Po tom, ako ho jeho žena prívetivo privítala, zistil, že našiel lásku, o ktorej hovorila nevesta. V celom jeho domove cítil bezpečie, nekonečný pokoj, ktorý vojak pokladal za taký nádherný. A v očiach svojich malých detí bola viera opísaná kňazom. Toto je predmet, ktorý má namaľovať – jeho rodinu a jeho domov! Toto bude jeho majstrovské dielo.

Dá sa teda povedať, že najdôležitejšou úlohou muža a ženy na tomto svete je vytvorenie rodiny, pre ktorú budú charakteristické – viera, láska a pokoj.

spracoval Ján Velčok, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.