Priateľ



Každý z nás potrebuje blízku osobu, o ktorú sa môže oprieť, keď mu je ťažko. Každý hľadá počas celého svojho života dobrého radcu, záchrancu i „bútľavú vŕbu“, teda človeka pre všetko. Chceme, aby nás vypočul a pochopil, aby nám poradil a pomohol nájsť riešenie či východisko z patovej situácie, v ktorej sa každý z nás z času na čas ocitne. Vtedy ideme za blízkou osobou, mamou, kamarátkou, sestrou, skrátka za „človekom prvej pomoci“.


Zvyčajne sa priatelíme s tými, čo nás majú radi, poznajú nás a my poznáme ich, navzájom sa navštevujeme, jednoducho si rozumieme. Je prirodzené, že priatelia si povedia vždy všetko, to dobré, aj to zlé, no pri tom zlom, čo sa nám nepáči, často zaprotestujeme, možno sa pohádame alebo aj „rozkmotríme“, a prečo? Lebo pravda sa ťažko počúva, ešte ťažšie sa prijíma a najviac zabolí práve od priateľa, teda od toho, čo s nami súhlasil, čo nás povzbudzoval a pochválil, polichotil a tým podporoval naše ego. No je takýto priateľ a takéto priateľstvo skutočné a pravé, pevné a neotrasiteľné? Asi nie, keď ho zlomí sila jediného slova, čo sa nepáči nášmu uchu a egu.

Keď Ježiš povolal Judáša, presne vedel, aký je, že je zradcom, no predsa ho povolal a povedal: „Priateľu …“, prečo ho teda povolal? Pretože Božie plány si v živote vyžadujú určité podmienky. Vytrvalosti sa naučíš len skrz problémy a odpusteniu len skrz zradu! Každý si svojho priateľa uctí svojím spôsobom, ak je úprimný, tak ho neopustí ani za cenu hanby, vlastného poníženia či straty života. Falošný priateľ je ti priateľom zo zištnosti, pre tvoje postavenie, popularitu, moc či peniaze, jednoducho pre vlastný prospech. To, že niektorí ľudia, ktorým veríš a za ktorých by si obetoval všetko, ťa zradia ako prví, nie je nič nové. Boh vpúšťa do tvojho života ľudí, ktorí vyzerajú dobrí, ale po čase ti Boh odhalí ich pravé úmysly, aby si sa nedostal na scestie. Prečo teda Ježiš nazval Judáša „priateľu“? Pretože z Božieho pohľadu ti tí, ktorí ťa chránia pred skutočným životom, nerobia dobrú službu. Zatiaľ čo tí, čo ti spôsobujú bolesť a obracajú tvoju pozornosť na Boha, ti pomôžu k cieľu.

Pochop tento princíp a zmení to tvoj život a pohľad na pravých a falošných priateľov. Mať Judáša znamená, že máš kríž a mať kríž znamená mať vzkriesenie!

Lucia Galdunová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.