S Duchom Svätým


Bratia a sestry, päťdesiat dní sme slávili veľkonočné tajomstvo Ježišovej smrti a zmŕtvychvstania. S akou veľkou radosťou sme spievali vo veľkonočné ráno „Pán Ježiš Kristus vstal z mŕtvych“ alebo zvolanie “Aleluja“. Bolo to krásne. Neopakovateľné. S pribúdajúcimi normálnymi pracovnými dňami naša radosť pomaly odchádzala. Možno ju už nemáme. Alebo len málo. Čo s tým?

V novom cirkevnom období, v ktorom sa ocitáme, je potrebné prežívať radosť v Duchu Svätom. Pán Ježiš ho poslal apoštolom a posiela ho aj nám každý jeden deň, aby sme v tomto Duchu prežívali spiritualitu všedného dňa.

Duch Svätý je bytostnou dobrotou Boha. On je láska, vzájomnosť Otca i Syna. On je Božím teplom. Duch Svätý je zážitok Boha v ľudskom srdci. Je to zážitok schopnosti milovať Boha tak ako miluje iba Boh. On nám ukazuje jedinečný a jediný správny vzťah k Bohu, k ľuďom i ku stvoreným veciam. On napráva naše pokazené vzťahy.

Duch Svätý urobil z ustráchaných apoštolov za dverami odvážnych neohrozených hlásateľov evanjelia pred dverami celého sveta. Dnes sa skutočne ohlasuje evanjelium nie za zatvorenými dverami, ako to bolo za bývalého režimu, ale ohlasuje sa slobodne, radostne, a to nielen v kostoloch, ale aj v zamestnaní, v školách, v tlači, v televízii a aj naším slovom a skutkami. Ježiš mal pravdu: „Choďte do celého sveta a ohlasujte evanjelium …“

Každú nedeľu zaznieva na konci sv. omše výzva: „Iďte v mene Božom“. Potom otvárame kostolné dvere a pred nami je panoráma našej dediny, môjho domu, vidím priestor, kde mám hlásať Ježiša Krista, kde mám prinášať Božieho Ducha, kde sa máme podľa príkladu prvých kresťanov milovať navzájom v láske Božieho Ducha. Ježiš nás vyzýva, aby sme boli odvážni kresťania bez strachu, s láskou v srdci.

Bratia a sestry, aj keď sme už vo všedných dňoch, nezabudnite, že zázraky sa dejú nielen v nedeľu. Majte na zreteli, že všedný deň je ako perla večnosti v mušli času a že jestvujú okná v múroch všedného dňa. Každý deň je neopakovateľný, vzácny dar. Vo všedné dni žijeme zo sily, ktorú nám dávajú sviatky slávenia veľkých tajomstiev našej viery. Žijeme zo sily Ducha Svätého, ktorého nám zoslal Otec so svojím synom Ježišom.

Duchom Svätým požehnané všedné i nevšedné dni želá

Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.