Trampoty v manželstve

Čo musia mať manželia?

– dobrú hlavu, pretože ju často stratia,

– dobré zuby, pretože musia často kadečo prehrýzť,

– dobrý chrbát, pretože toho musia často veľa uniesť,

– dobrý žalúdok, pretože musia často stráviť tvrdé sústa,

– dobré nohy, pretože ich často tlačia topánky hneď na mnohých miestach.

Jednoducho trpezlivosť patrí k hlavnej výzbroji, ktorú si manželia nesmú zabudnúť vziať so sebou na spoločnú životnú cestu.


Také niečo by pred päťdesiatimi rokmi vyvolalo reakciu kresťanov podobnú Ježišovej, keď videl, ako zneucťujú chrám. Psychologicky z nás postupne robia ľudí, schopných prijať čokoľvek. Boh to však do­nekonečna nebude tolerovať.

Tým sa usilujem vystúpiť proti silám, ktoré sa snažia znečistiť naše myš­lienky a túžby. Noe varoval ľudí svojej doby a hovoril, že Boh je rozhnevaný. Ak by Noe žil dnes, hovoril by: „Boh sa hnevá, lebo túžby mužov a žien sú nečisté.“

Stačí ak vieme, že Boh chce, aby sa Jeho ľud snažil byť svätý v myšlienkach, v túžbach a v srdci a robil všetko, čo môže, aby Ho poslúchal. Ak sa vás toto posolstvo dotýka, prosím, použite každý možný prostriedok, aby ste ho priniesli do pozornosti iných kresťanov. Vás, čitateľov môže Boh použiť na to, aby sa zmenili stovky ľudí, keď sa pousilujete podeliť sa o toto posolstvo.
Kto presne potrebuje toto posolstvo?

MANŽELKY

Dámy si potrebujú uvedomiť, že mužov možno ľahko pokúšať, aby nemorálne uvažovali; rovnako ako ženy majú pokušenie príliš sa prejedať. Ak je pre vás ľahké škodiť svojmu telu prejedaním sa, uvažujte, aké ľahké je pre vašich manželov poddať sa pokušeniu nemorálnych myšlienok. Potom mnoho manželstiev končí rozvodom len preto, lebo manželky sa nadmieru prejedali. Manželky, ak dovolíte svojej láske k jedeniu kontrolovať váš život, umožňujete svojim manželom, aby upriamili svoju pozornosť na iné ženy. Nemali by to robiť, ale podávam vám skutočnosť takú, aká je. Vy sa potom môžete rozhodnúť, na čom vám najviac záleží.

MANŽELIA

Muži, musíte chápať, že ženy potrebujú nežnosť aj pochopenie. Ak ich nenachádzajú u svojich manželov, majú pokušenie hľadať ich u iných mužov. A môže ich to pokúšať tak často, ako mužov pokúša na nemorálne myšlienky. V niektorých prípadoch možno aj častejšie. Ak je pre vás ľahké ničiť svojho večného ducha tým, že uvažujete nemorálne, predstavte si, aké ľahké je pre vaše manželky poddať sa pokušeniu a túžiť po niekom inom, kto naplní ich citové potreby. Musíte si byť vedomí, že vaše postoje voči vlastným manželkám ich môžu povzbudzovať k tomu, aby sústredili svoju pozornosť na iných mužov. Muži často zlyhávajú práve v otázke poskytovania pozornosti, láskavosti a lásky, po ktorých ich manželky túžia. Keď manžel neposkytne to, po čom manželka túži, má pokušenie hľadať to u iného muža. Samozrejme, nemala by to robiť, ale podávam vám fakty také, aké sú, aby ste sa mohli rozhodnúť, po čom najviac túžite.

Existuje riešenie? Áno. Ak budeš hľadať Božiu vôľu v Jeho písanom Slove, Jeho Duch ti vskutku pomôže zmeniť túžby! Ak prijmeš Božiu vôľu v tejto kritickej oblasti, ochráni ťa pred množstvom bolestí. Ak odmietneš Jeho vôľu, otvoríš sa toľkým problémom, koľko je zŕn na morskom pobreží. Nečakaj zázrak, ale si uvedom, že Boh stvoril človeka so svätými túžbami. Muž i žena sa chceli Bohu páčiť. Keď človek zhrešil, jeho túžby sa dostali pod autoritu zlých síl. Ježiš sa stal „druhým Adamom“ a žil čistým, svätým, dokonalým životom. Prelomil okovy a umožnil tebe i mne, aby sme zmenili svoje túžby! Uver tomu a dostaneš sa na cestu očistenia svojich myšlienok!
A počas cesty životom nezabúdaj na toto:

1. Mužov vedú tak, aby verili, že ich amorálne myšlienky spôsobujú ženy.

2. Ženy vedú k presvedčeniu, že ich nemorálne myšlienky zapríčiňujú muži.

Iní ľudia nás môžu viesť do mnohých vecí, ale môžu nás tam viesť len s naším súhlasom. Zodpovednosť za všetko, čo urobíme, však v konečnom dôsledku leží len na nás.

Ľudská myseľ je schopná urobiť čokoľvek len preto, aby odmietla vinu. Jej cieľom je nebrať do úvahy Stvoriteľove zákony tak, aby nemusela trpieť nepohodlným pocitom viny. Ak sa zaoberáme nemorálnymi myšlienkami, asi sme si našli nejaký spôsob, ako sa pred sebou ospravedlniť. Ak sa snažíme miešať svoju oddanosť Kristovi s túžbami zaoberať sa nemorálnymi myšlienkami, máme pred sebou kombináciu, ktorá nebude fungovať. Boh nás pozýva do svojej rodiny, ale vyžaduje snahu stať sa ako Jeho Syn. Vždy vie, ktorým smerom sa uberáme. Spomínate si na márnotratného syna? Keď chcel opustiť dom, otec mu pomohol. Otec dal svojmu synovi slobodu. Boh nám dáva slobodu vybrať si svoj vlastný smer. Vo svete je veľa práce, ale my máme slobodu, čo budeme robiť alebo aj nerobiť nič. Satanské sily útočia stále. Sú odhodlané zničiť každý kresťanský prvok v živote človeka.

Dovolíme Duchu Svätému, aby v našich srdciach roznietil túžbu zaoberať sa otázkami morálky? Tú iskru roznietil Ježiš, keď videl, ako peňazomenci podvádzali ľudí v chráme. Nevolal po modlitbe, konal. Biblia hovorí, že ho pohol „hnev“. Čo nás podnecuje k hnevu? Je to obyčajne niečo, čo sa nás hlboko dotýka. Rozčerí to naše emócie. Naše srdcia nám hovoria, že musíme konať. Ježiš to vedel! Preto nalieha aj na nás, aby sme mali čisté srdcia. Ak sa chceme páčiť Bohu, a stále sa zaoberáme nečistými myšlienkami, zatláčame sa do kúta a nie sme schopní nič urobiť. Vidíme, že všade okolo nás sú problémy s morálkou, ale ak máme žiadostivé myšlienky, nemôžeme povstať a konať. Dôsledky môžu byť tragické.

Otec túži uchrániť svojich synov a dcéry pred pohromami spojenými s nemorálnosťou. Chce im povedať, aby si udržovali myseľ slobodnú od každej myšlienky, ktorá ich môže „ťahať“ k nečistým skutkom. Možno aj miluje svoje deti tak, že by radšej dal svoj život, aby ich uchránil, čo však, ak sám otec žije so žiadostivými myšlienkami? Ako môže dať svojim deťom informáciu, ktorú potrebujú, ak sám vie, že prechováva v sebe cudzoložné myšlienky? Nemôže! A nedokáže to! Otec nenaučí syna myslieť čisto a syn nenaučí zase svojho vlastného syna. Čoskoro sa toto posolstvo stratí a nik si nepamätá, že Boh chce, aby sme mali čisté srdcia.

Je tu tzv. bojový plán pre Kristovo Telo. Môžeme:

1. Zistiť Božiu vôľu v oblasti našich myšlienok.

2. Zmeniť svoju myseľ tak, aby sa zhodovala s Ježišovou vôľou.

3. Učiť svoje rodiny, svojich priateľov a ďalších ľudí.

4. Postaviť sa zlým silám a vzájomne sa povzbudzovať.

5. Zvoliť vládnych predstaviteľov, ktorí budú bojovať za zákony zakotvené v Božích zákonoch.

6. Uviesť iných do Božieho slova a pokúsiť sa žiť spolu v spoločenstvách.

7. Podporovať vo vláde tých, ktorí sa držia morálnych princípov.

Zlo sa konalo vo svete, na uliciach a teraz cez televíziu sa vnáša priamo do našich obývačiek Preto musíme všetci konať. Nemôžme sa nečinne prizerať! Boh zoslal Ducha Svätého, aby v nás uvoľnil silu. Ale Duch Svätý je svätý.On bude pracovať iba v srdci, ktoré je ochotné byť použité.

Vy aj ja máme schopnosť navodiť zmenu vo svete. Boh každému z nás uvoľňuje viac sily, ako potrebujeme! Tajomstvo však spočíva v tom, že musíme dovoliť Duchu svätosti konať v nás. Ak tvoje srdce túži, aby ho Boh používal, dovoľ mu očistiť všetko, čo nosíš v mysli. Musíme urobiť všetko preto, aby sme zintenzívnili svoju túžbu páčiť sa Bohu. Iba On sám vie, čo nám prinesie trvalú radosť a šťastie. Musíme rozjímať nad Jeho Slovom, nad tým, čo hovorí o myšlienkach, túžbach a predstavivosti. Musíme informovať svoje srdce, že dôvod, prečo žijeme, je páčiť sa Bohu.

MUDr. Vaščák Blažej, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.