Ahoj deti!

Leto je už nenávratne preč a po dlhých, teplých a slnečných dňoch sa k slovu hlási jeseň. V jeseni sa dni krátia a noci predlžujú. Je chladnejšie ako v lete. Mnohé stromy zmenia farbu a potom stratia listy. Prvé ranné hmly nás šteklia na lícach a mrazíky štípu. Záhradky a polia vydávajú svoje drahocenné poklady v podobe dozretých plodov a bohatej úrody. Už som vás videla púšťať šarkany. Najviac sa mi páčili tie, ktoré ste si vyrobili sami. Aj v tomto októbrovom čísle som pre vás pripravila zopár úloh, na ktoré si, dúfam, v teplúčku svojej izby nájdete čas.



Padajú listy
Ján Andel

Padajú listy
v záhrade, v lese
a každý list nám
rozprávku nesie.
Jednu o jari,
druhú o lete.
Že ide jeseň,
o tom už viete.
Čo príde potom?
Hádať môžete.

Napadne snehu,
zbelie zem celá.
To bude zimná
rozprávka biela.

Stanislava Kolářová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Ahoj deti!

„Keby nebo vyslyšalo detské modlitby, nezostal by nažive ani jeden učiteľ.“ Cha-cha. Ešteže v tej myšlienke sa nepíše o učiteľkách … Ale teraz vážne. Neverím, že nikto z vás si nespomenie na učiteľa (alebo učiteľku), ktorému ste podarovali papierové srdiečko či obyčajný úsmev. Mne nestačí ani mojich desať prstov, aby som ich vymenovala. Akokoľvek, vždy zostane v mojich lepších spomienkach na školu meno pani učiteľky Uličnej z Víťaza, ktorá už, žiaľ, nie je medzi nami. Jej milý úsmev, chápavé orieškovohnedé oči, nezištná pomoc pri malých i veľkých problémoch a hlavne, veľká láska k deťom …, na to sa nedá zabudnúť.

Je začiatok školského roka a každý má možnosť využiť tento čas na spoznávanie ďalších zákutí ľudskej múdrosti, na rozvíjanie svojich talentov, stretávanie sa so spolužiakmi a učiteľmi pri rôznych príležitostiach. Prajem vám veľa odvahy, chuti objavovať a otvorené srdce aj oči, aby ste úspešne naštartovali svoju školskú kariéru.

7 tipov ako prežiť školský rok

1. Raňajkuj. Dopraj si chutné a zdravé raňajky. Budeš pozornejší a aktívnejší.

2. Oddychuj. Mal by si v noci spať aspoň 8 hodín. Neuč sa dlho do noci. Ospalý v škole toho veľa nenarobíš.

3. Plánuj. Na vyučovanie prichádzaj načas. Zapíš si do kalendára dôležité termíny – prázdniny, testy, písomky. Zopakuj si učivo na konci tematického celku alebo lekcie.

4. Nezaostávaj. Ak niečomu nerozumieš, pýtaj sa priamo na hodine alebo požiadaj učiteľa, či spolužiaka o pomoc po vyučovaní. Domáce úlohy si píš vždy.

5. Sústreď sa. Pozorne počúvaj na hodine, píš si poznámky a pýtaj sa.

6. Rozvíjaj sa. Zapíš sa na krúžok, v ktorom budeš rozvíjať svoj talent. Jeden alebo dva krúžky bohato stačia.

7. Vyhýbaj sa problémom. Pozornosť sa dá získať aj dobrým skutkom.

Stanislava Kolářová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.