Plody zeme 2007


V misijnom mesiaci október sa chcem podeliť o niekoľko postrehov z „misií“ u nás vo farnosti Kokava nad Rimavicou.


Na sviatok Povýšenia Sv. kríža 14. septembra sme putovali ku krížu nad obcou Kokava nad Rimavicou na kopec zvaný Kohútovo, ktorý pred rokom na sviatok Sedembolestnej Panny Márie požehnal rožňavský biskup Eduard Kojnok. Cestou na vŕšok sa deti modlili detskú krížovú cestu a hneď po príchode na vrch bola sv. omša. Zišlo sa tam asi 90 veriacich z celej farnosti – deti, mládež a ostatní. Pre nás je takýto výstup a sv. omša v prírode samozrejmosťou, veď každý rok sa vystupuje na Roháčku alebo vo Víťaze sa putuje na Sľubicu. Pre tunajších veriacich to bolo niečo nezvyčajné a nové. Keby bola v ten deň sv. omša v kostole, prišlo by asi 20 dospelých a 20 detí, lebo v piatky sú omše pre nich. Sviatok Sv. kríža je v tomto kraji pre katolíkov bežným dňom ako každý iný.

V nedeľu 30. septembra, keď je v katolíckom kalendári sv. Hieronyma – patróna Sv. písma – ďakovali sme za plody zeme. Znova však všetko prichystať a rozhýbať veriacich nebolo ľahké. Veru, aj ja som pomáhala. Duchovný otec aranžoval oltáre a usmerňoval ľudí, ktorí nakoniec prišli pomôcť, aby to nemusel robiť sám ako častokrát predtým.

Hlavnými myšlienkami boli citáty z biblie „Ja som“. Na hlavnom oltári bol citát „Ježiš – Svetlo sveta“. Tieto tri slová boli napísané z jadierok tekvíc do tekvíc. Na bočnom oltári Božského Srdca bol citát „Ja som Chlieb živo-ta“, ktorý urobili deti zo zŕn, ďalej tam bol položený chlieb, klasy obilia, zrno a aj obetná misa. Na oltári Panny Márie bol citát „Ja som Pravý vinič“ urobený z bobúľ hrozna, ďalej strapce hrozna, víno vo fľaši aj v džbáne. Pred obetným stolom boli v štyroch košoch plody záhrad a z fazule a kukurice nadpis Plody zeme 2007.


Na území rožňavskej diecézy to kňazi nemajú ľahké, a čo je u nás na východnom Slovensku samozrejmosťou, tu treba budovať v srdciach veriacich, preto prosme v tomto mariánskom mesiaci za misionárov u nás aj po celom svete, aby im Mária, Kráľovná apoštolov vyprosovala veľa síl, trpezlivosti a vytrvalosti v ich poslaní.

Mária Bednáriková, Ovčie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.