Vianoce – čas pre komerciu alebo pre rodinu?


Padajú prvé vločky a mestá už zdobia stovky maličkých žiaroviek, aby podvedome navodili čarovnú atmosféru Vianoc. Tento rok ma čakajú osemnáste Vianoce a ja potichu pozorujem svoje okolie a snažím sa porozumieť a nájsť odpoveď na otázky: Aké budú Vianoce 2007? A čo sú to vlastne Vianoce? Hmm … Je to záver roka, kedy treba minúť všetky úspory? Alebo moje posledné zimné prázdniny na strednej škole?

Takéto povrchné a nezmyselné otázky si kladie mnoho kresťanských mladých ľudí 21. storočia. Prečo? Pretože tento svet dovolil, aby sa Vianoce stali sviatkom komercie, reklám a nákupov. A my, pohodlní, ľahko prispôsobiví a vysoko tolerantní kresťania sme sa nechali uniesť prúdom tohto, vraj „moderného“ sveta.

Pred niekoľkými dňami som si spomenula na výrok kresťanských rodičov, ktorí pripravovali svoje deti počas adventu na Vianoce vetou: „Prepáčte, ale tento rok budeme mať skromné Vianoce.“ A ja sa pýtam: Skromné? Skromné na lásku? Na pokoj? Na Božiu milosť? Nie! Ospravedlňujú, že nemôžu všetky reklamou ospevované veci položiť po svoj vianočný stromček. Ale rada by som pripomenula, že reklama je minimálne dvojnásobná lož. Najprv Vás oklamú, že to, čo hovoria je pravda a presvedčia Vás, že to, čo ponúkajú, potrebujete. Nie je to smutná skutočnosť? Mám pocit, že svet sa opil týmto klamom a ja tajne verím, že vytriezvie.

Veď Vianoce je čas, ktorý by mal byť sviatkom rodinnej jednoty, čas priateľstva a spomienok na rok, ktorý je za nami a čas naplnený túžbou po nových dňoch nového roka, aby sme mohli využiť šancu napredovať a stať sa lepšími. Čas, aby sme opäť prijali Ježiša do našich rodín ako dieťa. Aby sa opäť mohol narodiť a stať súčasťou nášho života.

Katarína Kovaľová, Vranov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.