Bude nám chýbať!


Uplynuli už takmer tri mesiace od úmrtia MUDr. Štefan Biroša a akosi sa nám stále nechce veriť, že tento popredný predstaviteľ bardejovskej medicíny už nie je medzi nami. Je málo lekárov v histórii bardejovského zdravotníctva, ktorí zanechali takú hlbokú stopu svojou činnosťou ako MUDr. Štefan Biroš. Dlhoročná opora interného oddelenia v Bardejove, nielen ako lekár – liečiteľ, ale aj ako učiteľ celej generácie internistov v Bardejove, známy v interných kruhoch na celom Slovensku. Ako internista z malej nemocnice sa objavoval na kandidačných listinách do výboru Slovenskej internistickej spoločnosti v spoločnosti najvýznamnejších osobností slovenskej internej medicíny. Jeden zo zakladateľov Spolku lekárov a duša jeho činnosti od prvých rokov až do posledných týždňov pred jeho nečakaným odchodom z tohto sveta. Dlhoročný reumatóg, zakladateľ prvého lôžkového Reumatologického oddelenia na Slovensku (po Výskumnom ústave reumatických chorôb v Piešťanoch), člen výboru Slovenskej reumatologickej spoločnosti, organizátor Bardejovských reumatologických dní, ale aj poslanec Mestského zastupiteľstva v Bardejove, námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť našej nemocnice, prvý prezident Regionálnej lekárskej komory v Bardejove. Za zásluhy o Slovenskú lekársku spoločnosť ocenený v minulosti Zlatou medailou a Čestným členstvom tejto organizácie, vzorný otec rodiny.

MUDr. Štefan Biroš sa narodil 15. decembra 1935 v obci Víťaz v prešovskom okrese v sedemčlennej rodine roľníka. Maturoval v roku 1953 na gymnáziu v Prešove, v roku 1959 ukončil Lekársku fakultu UPJŠ v Košiciach. Počas štúdia aktívne pracoval na Katedre patologickej fyziológie u prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. ako pomocná vedecká sila. Napriek ponuke zostať na fakulte a venovať sa vedeckej a pedagogickej činnosti rozhodol sa pre praktickú medicínu. Promoval sub summis auspiciis. Po krátkom pobyte v kúpeľoch Korytnica nastúpil do ČSŠK v Bardejovských kúpeľoch, v roku 1960 sa stáva sekundárnym lekárom na internom oddelení v Bardejove. Pracoval tu pod vedením zakladateľa internej medicíny v našom meste MUDr. Ernesta Gašpara. Z interného lekárstva atestoval roku 1962. V roku 1966 atestoval z reumatológie, v roku 1970 získal atestáciu II. vo vnútornom lekárstve. Od roku 1963 vykonával funkciu zástupcu primára interného oddelenia v Bardejove a pracoval aj ako ambulantný reumatológ bardejovskej nemocnice. Od roku 1994 viedol Reumatologické oddelenie NsP Bardejov až do jeho zrušenia roku 2000. Po obnovení činnosti Slovenskej lekárskej komory roku 1990 sa stal jej prvým regionálnym prezidentom v Bardejove.

Aj keď aktivity MUDr. Štefan Biroša sú veľmi široké, rád by som pripomenul jeho prínos pre vzdelávanie lekárov v okrese Bardejov. Hneď od nástupu do bardejovskej nemocnice sa začal venovať organizovaniu a dokumentovaniu celookresných odborných vzdelávacích seminárov. Zásluhou jeho precíznosti máme dnes prehľad o všetkých aktivitách bardejovských lekárov. Toto vzdelávanie vyústilo roku 1964 do založenia Spolku lekárov v Bardejove, najstaršieho lekárskeho združenia v našom meste. MUDr. Biroš sa stal jeho prvým vedeckým sekretárom. Napriek svojmu pracovnému zaťaženiu nikdy nezabúdal na mladých začínajúcich lekárov. Na ich vedenie si vždy našiel čas. Čas si vždy našiel aj na praxujúcich medikov v bardejovskej nemocnici. Mnohí známi lekári si dodnes spomínajú na nikdy nie formálnu prázdninovú prax z internej medicíny v Bardejove pod vedením MUDr. Biroša. Dodnes si spomíname na rozbory našich pacientov, ktoré museli byť jasné a výstižné. Príprava takých epikríz v začiatkoch práce na internom oddelení v Bardejove nám vždy dala poriadne zabrať. Dnes sme za tie roky skúsenosti vďační MUDr. Štefanovi Birošovi. Kiež by bardejovská nemocnica mala vždy takýchto lekárov ochotných venovať sa mladým kolegom. Budú nám chýbať jeho hodnotenia i slová povzbudenia pri všetkých odborných stretnutiach, na ktorých sa vždy rád zúčastňoval.

MUDr. Jozef Chovanec, predseda Spolku lekárov v Bardejove

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.