Človek s veľkým „Č“



Manželka mi rozprávala o pozoruhodnom človeku. Teraz je, myslím si, čas podeliť sa o to s vami. Moja manželka vyrastala na ulici podobnej mnohým. Detstvo prežívala v partii rovesníkov. Hrali sa na ulici, chodili do lesa, vystrájali šibalstvá… Zvláštne však bolo, že im pritom „asistoval“ zaujímavý človek. V lese ich učil rozpoznávať stromy, liečivé rastliny, pripravoval pre ne rôzne výlety, súťaže, hry, chodili spolu na „opekačky“, na zmrzlinu, dokonca ich doučoval cudzie jazyky. Dokázal deti motivovať tak, aby si vykonali deväť prvých piatkov, brával ich na sväté omše. Moja manželka ani jej sestra v tom čase do kostola nechodievali. Naučil ich to až ujo sused. Po svätej omši sa jej vždy pýtal na to, čo sa hovorilo v kázni. Učil ju počúvať, pomáhal jej chápať. K mojej manželke sa postupne pridal aj zvyšok rodiny. Môže za to v prvom rade Božia milosť a potom ten nezvyčajný sused.

Ja som ho poznal len posledných osem rokov. Vždy sa prihovoril, prejavoval záujem okolo, vedel úžasne povzbudiť. Z jeho očí vyžarovala vždy dobrota a pokoj. Aj po sedemdesiatke som ho stretol na lyžiarskom svahu. Tí, čo ho poznali dlhšie ako ja, mi dajú za pravdu, že bol veľmi pracovitý. Vo svojej práci sa stal uznávaným odborníkom. Človek s veľkým Č.

Doktor Biroš odišiel. Náš spoločný Otec si ho vzal k sebe do neba. Jeho najbližším, priateľom, susedom, známym, tým, čo tu ešte na nejakú chvíľu pobudnú, veľmi chýba. Je v nich však vskutku živá nádej, že sa s ním čochvíľa stretnú v radosti. Bol skutočným robotníkom v Pánovej vinici. On odišiel, práca však ostala. Teraz je na nás zaplniť medzeru. Kto z nás sa podujme venovať sa deťom na ulici, žiť príkladným životom v manželstve, byť dobrým otcom, odborníkom vo svojej práci, vynikajúcim susedom, človekom? Tí, čo sme zatiaľ ostali, teda máme čo robiť…

Pán doktor, verím, že ste už v nebi a prosím o prihovor u Otca pre nás všetkých, aby sme si svoje miesto v živote dokázali zastať tak ako vy.

M. Š.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.