Naše ružencové bratstvo

„Milujte Máriu, lebo je vašou Matkou a vy ste jej deti.“
(Sv. Otec Ján Pavol II.)


S ružencom v rukách a piesňami na perách sme 17. augusta putovali k našej nanebovzatej Matičke na Staré Hory. Cesta nám rýchlo ubehla, takže sme stihli aj sv. omšu o siedmej hodine v bazilike. Nepotešil nás však oznam, že slávnostná sv. omša sa kvôli počasiu nebude konať na tradičnej Studničke. Nám to však nedalo, aby sme nepozdravili Matku Božiu i našu, ktorá nás sem s otvoreným náručím volá k sebe. Za celé spoločenstvo predniesla prosby naša pani Iskrová. Modlili sme sa za mládež, ktorá nevie nájsť pravý zmysel života a tiež za celé Slovensko, aby naša viera bola živá a pravá. Takto posilnení na duši, ale aj na tele vodou zo Studničky sme sa vrátili do baziliky.

Modlitbu ruženca vystriedala slávnostná sv. omša, ktorú celebroval vdp. Spuchľák, riaditeľ nášho obľúbeného rádia Lumen. Keďže sme zvyknutí na bohatý duchovný program, aký býva na odpustoch v Levoči alebo pri sv. Anne, boli sme trocha sklamaní. Tešili sme sa na povzbudivé slová otca biskupa Baláža, ten však neprišiel. Taktiež mnohí pútnici, ktorí chceli prijať sviatosť zmierenia, ostali bez nej, pretože im ju nemal kto vyslúžiť. Paradoxne jediným tradičným znakom púte zostali iba nákupné stánky pred kostolom.

Zarmútení z pocitu, že mariánske púte pomaly zanikajú, sme sa vracali domov. Uvedomili sme si však, že aj na nás záleží, aby tieto prejavy ľudovej zbožnosti ostali v Cirkvi živé, keďže nám prinášajú toľko duchovného úžitku a posilnenia vo viere. Veď ku komu by sme šli, ak nie k našej nebeskej Matke, o ktorej „nikdy nebolo počuť, aby niekoho opustila, keď ju s dôverou vzýval o pomoc“.

Rok 2008 sa nesie v znamení 150.-eho výročia zjavení v Lurdoch. Svätý Otec Benedikt XVI. v septembri navštívil toto milostivé miesto, aby ako sám povedal, „načerpal novú silu z oblažujúceho úsmevu nepoškvrnenej Panny“. V sobotu večer predsedal mariánskej sviečkovej procesii spojenej s modlitbou ruženca svetla na námestí pred lurdskou bazilikou. Znova vyzval k opätovnému objaveniu ruženca ako najsilnejšej zbrane proti nepriateľovi.

Naša farnosť nasledujúc jeho výzvu sa 20. septembra zúčastnila na modlitbe ruženca prostredníctvom rádia Lumen. Veriaci sabinovského dekanátu zaplnili celú katedrálu sv. Alžbety v Košiciach. Mali sme možnosť vyspovedať sa pri viacerých kňazoch a čo nás obzvlášť povzbudilo, spovedal aj otec arcibiskup Tkáč. Po sv. omši posilnení eucharistickým Kristom sme sa začali modliť tak vzácnu a dôležitú modlitbu ruženca, vysielanú cez éter rádia Lumen pre celé Slovensko. Dokonca tri zástupkyne našej farnosti sa predmodlievali tajomstvá, tak sme sa mohli ešte plnšie zahĺbiť do sladkého odriekavania Zdravasov nebeskej Matke. Mysleli sme pri tom na našich drahých doma a zahrnuli sme ich do svojej úprimnej modlitby. Určite sa potešili aj naši starí a chorí, pre ktorých sa vysielanie rádia Lumen stalo nenahraditeľnou súčasťou každého dňa. Naplnení radosťou a pokojom sme sa potom vrátili k našim blízkym, ktorí boli tiež radi, že nás mohli počuť v rádiu.

Opäť sme si mohli povedať, že náš východ ešte žije úctou k Panne Márii. Aby neostalo iba pri slovách, skúsme jej prejaviť našu lásku a oddanosť aj účasťou na októbrových pobožnostiach pri modlitbe ruženca. Veď sami vidíme, ako to naša farnosť potrebuje. Musíme sa opäť vrátiť k účinnej modlitbe posvätného ruženca, ktorú tak naliehavo odporúčala Matka Božia pri svojich zjaveniach vo Fatime, aby v našich rodinách zavládol pokoj, porozumenie a pravá láska.

A. Uličná, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.