Duchovnosť a psychológia (časť III.)

Drahí čitatelia, dnes budeme spolu uvažovať nad témou, čo cenné a užitočné získa človek pri stretnutí so psychológom. Vhodné je však zároveň vedieť, čo môžeme od stretnutia s odborníkom – psychológom čakať a čo je nereálne, čím predídeme sklamaniu z nereálnych očakávaní.



Ako mi teda môže pomôcť kompetentný ( t.j. spôsobilý) odborník – psychológ, keď sa na neho obrátim s prosbou o pomoc?

Po prvé: profesionálny pohľad na situáciu z iného uhla ako je ten „môj“. Nebude to totiž pohľad priateľa, priateľky, ktorí môžu byť mojou situáciou ovplyvnení alebo z priateľstva medzi nami stoja na mojej strane. Profesionálny pohľad je nielen pohľad z iného uhla, ale aj pohľad človeka s patričnými vedomosťami a skúsenosťami, ktorý vie čítať medzi riadkami a vidí, čo sa za problémom skrýva. Navyše má za sebou aj mnoho vyriešených problémových situácií.

Po druhé: poskytne nám informáciu, že náš problém nie je unikátny, že podobné sa stáva aj iným ľuďom. Zároveň informuje, ako by sa môj problém dal riešiť, čo pomohlo druhým. Nuž a to je dôležité. Spomínané poznanie i skúsenosť z nás sníma emocionálny stres, znižuje dôležitosť, vážnosť a exkluzívnosť našej problémovej situácie. Keď prestaneme svoj problém chápať ako katastrofu, začneme vnímať, čo sa s nami deje, že so záležitosťou možno pracovať, analyzovať ju, hľadať cesty riešenia. Človek sa už necíti ako zbitý pes, ako biela vrana, čierna ovca… ako tomu podobní v negatívnom zmysle. Zrazu sa objaví sila, chuť „ísť do toho“ – pracovať na sebe a zmeniť svoj život. Spomínané vedomie je dôležité hlavne pre deti a pubescentov.

Jeden príklad: v r. 1958 spáchalo v Londýne 14-ročné dievča samovraždu, pretože sa – z jej pohľadu – s ňou dialo niečo strašné. Niečo, čomu nerozumelo, nevedelo si to vysvetliť a preto danú situáciu vnímalo ako smrteľné a zahanbujúce ochorenie. O čo pritom išlo? Začala jej menštruácia, typická pre každú ženu, avšak jej o nej nik nepovedal. Nuž a práve nevedomosť viedla k tragickému koncu. Anglikánsky kňaz Chad Varah, otrasený touto samovraždou, poskytol verejnosti svoje telefónne číslo a pozval všetkých osamelých, zúfalých, zmätených, ktorí potrebujú pomoc, nech mu zavolajú. Zrazu, čo bolo prekvapením pre neho samého, mal neuveriteľné množstvo telefonátov. Svoju pomoc nazval Chad Varah „terapiou počúvania“. Onedlho mal veľa prívržencov. Tak sa zrodilo hnutie „Samaritáni“ (The Samaritans), ktorého filozofia je postavená na úcte a trpezlivosti vo vzťahoch medzi ľuďmi. Psychologickú pomoc cez telefón nazvali „Befriending“ – v preklade „priateľská spoluúčasť“. (Podobne fungujú dnes aj u nás oficiálne linky dôvery*, využívané hlavne deťmi, mladistvými, ale aj staršími ľuďmi, ktorí si nevedia pomôcť so svojimi problémami.)

Po tretie: spoločná práca s psychológom ohľadom osobných problémov je skúsenosťou otvorenosti, prijatia a interakcie (spolupôsobenia) založenej na dôvere. V dnešnom svete odcudzenia, izolácie a zloby máme totiž málo skúseností s dôvernými vzťahmi. Sú pritom veľmi dôležité a cenné, pretože práve pre neprijatie seba i druhých vo svete mnohí trpia.

Po štvrté: úspešná práca s psychológom ma pozitívny vplyv na okolie. Odborná skúsenosť psychológa pomáha človeku vysporiadať sa s problematickou situáciou, vyriešiť ju a tak urobiť život krajším, dospieť k vnútornej harmónii a zároveň urobiť šťastných aj ľudí okolo: manželského partnera, deti, rodičov, priateľov… Zároveň sa skúsenosť otvorenosti, dôvery šíri ďalej.

Po piate: spoluprácou s psychológom získava človek zručnosť pracovať s problémami, čo je dôležitá a cenná skúsenosť. Vysvetlime situáciu príkladom: hladný potrebuje byť sýty. Ako problém riešiť? Možno mu dať udicu a vysvetliť, ako uloviť rybu a najesť sa. Udicou si ale potom získava potravu aj neskôr. Teda pomocou nej a návyku pracovať s ňou si napokon v budúcnosti zarába na živobytie. Preto je návyk „riešiť problémy“ dôležitý a cenný.

Kedy je potrebné obrátiť sa na psychológa?

Dôraz kladiem na slovo POTREBNÉ, hoci vyznieva ako povinnosť, donútenie. Ide však o dobrovoľné, slobodné „donútenie“ obrátiť sa na psychológa. Ide o prejav prevzatia osobnej zodpovednosti za svoj život a ten je aj zárukou úspešnej spolupráce s psychológom.

Isteže, neexistuje zoznam problémov, symptómov (ich znakov) – všetko je individuálne. Ľudia sú rôzni. Pravidlo, kedy sa máme obrátiť o pomoc na psychológa, možno formulovať nasledovne: „Ak cítite v sebe nedostatok znalostí, schopností, návykov, emocionálnych a duševných síl vyrovnať sa s problémovou situáciou – obráťte sa o pomoc na špecialistu.“

Obraz budúcnosti? Každá rodina by mala, podobne ako kedysi rodinného lekára, aj rodinného psychológa. S ním by prehodnocovala svoje životné udalosti, konkrétne, aktuálne prežívania.

Emocionálne výbuchy, psychologické problémy, problémy vo vzťahoch… nám pripomínajú snehovú guľu – všetko začína nepatrným, malým až nebadateľným a postupne narastá a narastá. Mnohým problémom môžeme predísť, ak sa budeme zaoberať svojím duchovným a duševným rastom, ak budeme zvyšovať úroveň svojej psychologickej kompetencie (spôsobilosti).

*Linka detskej istoty Slovenského výboru UNICEF 0800 500 500, linka pomoci AIDS, linka dôvery pre obete domáceho násilia, linka pomoci pre týrané matky s deťmi, linka pre závislých od alkoholu a drog, linka Ligy proti rakovine a iné sa dajú nájsť v telefónnom zozname.

Lilia a Miroslav, Sankt-Peterburg, Rusko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.