S každým eurom v ruke pozdravme Pannu Máriu!


Moji milí, dostala som takýto krásny mail s príbehom vlajky, ktorý som pre vás preložila:

Milá Zuzana,
pre homíliu na Nový rok mi napadla pekná myšlienka. Neviem, či ju nechceš dať ďalej ako návrh. Mnohí kňazi (a ja tiež) majú radi kázne pátra Cantalamessu. 1. januára bude aj prvý deň eura. Stratíme našu menu, ktorá mala veľa kresťanských symbolov. Napríklad: tisícka, stovka a jedna koruna – Panna Mária, päťdesiatka – Cyril a Metod. 10-korunáčka – kríž. A čo teraz? Všetko stratíme? NIE! Na eure je všade 12 korún. Ako kresťania môžeme v nich vidieť symbol korunovania Panny Márie. Našiel som túto históriu európskej vlajky na internete:

História vlajky Európskej únie sa začína v roku 1955. Rada Európy po dlhých úvahách a diskusiách prijíma tento symbol – kruh dvanástich zlatých hviezd na modrom pozadí. Číslo dvanásť je symbol celosti, pripomína počet mesiacov v roku a hodín na ciferníku hodiniek. Kruh symbolizuje jednotu.

Rada Európy vyzvala ostatné európske inštitúcie, aby túto vlajku prijali. Európsky parlament tak urobil v roku 1983. V roku 1985 nakoniec vlajku prijali všetky hlavy štátov a vlád ako oficiálny emblém Európskej únie, ktorá sa vtedy ešte nazývala Európskym spoločenstvom.

Vlajka má aj kresťanskú symboliku – jeden z autorov vlajky Arsène Heitz v roku 2004 v interview pre časopis „Lourdes“ povedal, že sa nechal inšpirovať Zjavením sv. Jána, v ktorom sa opisuje koruna z dvanástich hviezd. „Potom sa na nebi ukázalo veľké znamenie: Žena odetá slnkom, pod jej nohami mesiac a na jej hlave veniec z dvanástich hviezd (Zjv 12,1). Okrem toho Rada ministrov schválila vlajku 8. decembra na sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie!

Paul M.G. Lévy, Belgičan židovského pôvodu, v situácii, keď cez mesto Leuven prechádzali mnohé vlaky, ktorými gestapo dopravovalo židov na východ do neistej budúcnosti, zložil sľub, že keď prežije vojnu, obráti sa na katolícku vieru, čo aj potom urobil. Lévy, vtedy riaditeľ Informačnej a tlačovej služby v Rade Európy, prechádzal v roku 1955 okolo sochy Panny Márie s korunou hviezd nad hlavou. Osvetlené slnkom hviezdy žiarili proti modrej oblohe. Pod týmto dojmom Lévy navrhol vtedajšiemu generálnemu sekretárovi Rady Európy, grófovi Benvenutimu, benátskemu kresťanskému demokratovi, aby zaradil na hlasovanie o motíve európskej vlajky dvanásť zlatých hviezd na modrom podklade. Benvenuti bol návrhom nadšený a o niečo neskôr bol tento návrh všeobecne prijatý. Predtým v roku 1955 socialisti v Rade Európy odmietli všetky návrhy, ktoré obsahovali kríž podľa vzoru škandinávskych zástav z ideologických dôvodov, ako príliš kresťanské.

Takže zakaždým, keď budeme mať v rukách novú menu euro, môžeme hľadieť na tie hviezdy a pozdraviť Pannu Máriu!!!

páter Jozef

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.