Trampoty v manželstve

Čo musia mať manželia?

– dobrú hlavu, pretože ju často stratia,

– dobré zuby, pretože musia často kadečo prehrýzť,

– dobrý chrbát, pretože toho musia často veľa uniesť,

– dobrý žalúdok, pretože musia často stráviť tvrdé sústa,

– dobré nohy, pretože ich často tlačia topánky hneď na mnohých miestach.

Jednoducho trpezlivosť patrí k hlavnej výzbroji, ktorú si manželia nesmú zabudnúť vziať so sebou na spoločnú životnú cestu.


Telo zjavuje osobu. Nie sme osoby v tele, ale sme telesné osoby. Každé telo vyjadruje dušu. Telo zviditeľňuje to, čo je neviditeľné. Preto platí, že to, čo robíme so svojím telom, robíme so sebou samým. To, čo robíme so svojím telom, zjavuje postoje nášho srdca. Práve to, čo robíme so svojím telom, môže určovať, či vyjadrujeme pravú lásku alebo iba lacný pokus o ňu. Z toho dôvodu nehovoríme iba o technických veciach – o zasúvaní častí tela na príslušné miesto. Hovoríme o manželke a manželovi, ktorí sa v celistvosti svojich duší a tiel navzájom milujú láskou, akou miluje Boh, v životodarnom spoločenstve osôb. Hovoríme o manželovi a manželke, ktorí vyjadrujú svoj manželský záväzok a stávajú sa samostatným znakom Kristovej jednoty s Cirkvou. Kedy prežívajú to sviatostné spoločenstvo? Iba pri akte, pri ktorom sa stávajú jedným telom. Aby sme boli konkrétni – iba pri oplodňujúcom zjednotení pohlavných orgánov, a to „ľudským spôsobom“, pri ktorom je možnosť nového života vždy ponechaná na Stvoriteľovi.

Keď správne chápeme nedeliteľnosť tela a duše – že telo vyjadruje osobu – chápeme, že toto zjednotenie pohlavných orgánov nie je iba zjednotením telesných častí. Ním sa dve osoby stávajú jednou v životodarnom spoločenstve a tým sa stávajú obrazom Boha. V bežnom človeku sa niečo proti tomuto učeniu búri. Búrilo sa to aj vo mne, keď som ešte o tom nič nevedel a zvlášť vtedy, keď som o ňom počul prvýkrát. Tiež som si pomyslel: „Čo je zlé na hľadaní orgazmu mimo pohlavného styku, keď sa to deje s mojou manželkou?“ Po hlbšom rozmýšľaní a skúmaní mi však prišla na um zaujímavá otázka: „Prečo chcem hľadať orgazmus mimo normálneho pohlavného styku s mojou manželkou?“ Zodpovedný a úprimný pohľad do môjho srdca mi prezradil, že je to preto, lebo hľadám potešenie z orgazmu bez rizika, že sa stanem otcom. Iný podstatnejší dôvod som jednoducho nenašiel a ani nemal.

Kristus nás učí, čo je opravdivá láska. Pravá láska znamená podriadenie sa vôli Otca. Znamená ochotu prijať celoživotnú zodpovednosť. Pravá láska so sebou nesie aj riziko. Pravá láska si vyžaduje od nás aj obetu, rôzne bolesti, strádania, inými slovami aj utrpenie. Keď o tom nevieme a keď si to ani nemyslíme, nestrávili sme ešte dostatok času hľadením na kríž. Tam nebeský Ženích odovzdáva svoje telo Neveste. Aj muži sú povolaní milovať svoje manželky tak, „ako Kristus miloval Cirkev“ (Ef 5,25).

Ako my reagujeme? Aká je naša typická reakcia? „Nie. Ja nechcem. Ja chcem rozkoš bez zodpovednosti, bez rizika, bez bolesti a bez utrpenia.“ Veľmi jasne teraz cítim, že som sa búril proti učeniu Cirkvi. Jeden biskup vysvetľoval, že v manželstve sú štyri prstene: jeden prsteň zásnubný, dva svadobné prstene a jeden prsteň utrpenia. „Práve toto puto medzi pravou láskou a utrpením je odmietané sexuálnym hriechom“ (páter Quay).

Čestný človek nemôže nevidieť pravdu tohto tvrdenia. Ak odmietame Kristov kríž, ak odmietame riziko milovať tak, ako miluje Kristus, aj tak nakoniec skončíme pri tom, čo sme odmietali – pri utrpení. Ale utrpenie, ktoré pochádza z odmietania kríža, neprináša nijaké ovocie, je prázdne a prináša iba zúfalstvo, kým utrpenie pochádzajúce z objatia kríža vedie k radosti zmŕtvychvstania, k radosti lásky a nového života. Manžel a manželka by mali urobiť všetko, čo je v ich sexuálnom živote možné, aby medzi sebou podporili skutočne osobnú a intímnu jednotu a neklesli na úroveň číreho uspokojovania inštinktov, ako to robia zvieratá.

Niekto hovoril, že slovo intimita (angl. intimacy) sa skladá zo slov into–me–see = vidieť do mňa. Ak sa muž a žena boja počas milovania pozrieť jeden druhému do očí, niečo nie je v poriadku. Mali by byť schopní hľadieť jeden druhému hlboko do očí práve v tom najzraniteľnejšom momente – a to v momente vyvrcholenia – a radovať sa v tajomstve toho, že sa navzájom poznajú tak veľmi intímne.

Každá osoba je nevyčerpateľným tajomstvom. Ak pristupujete k milovaniu s cieľom stále hlbšie poznávať toto tajomstvo svojho manžela/svojej manželky (tak ako Adam poznal svoju ženu Evu (Gn 4,1)), potom je poloha, v akej sa milujete, nepodstatná.


Modlitba



Ó, Bože, zmiluj sa! Odpusť mi, že sa búrim proti bolesti kríža.
Pomôž mi, aby som od Teba už viac neutekal/neutekala.
Pomôž mi prijímať riziko a zodpovednosť lásky.
Daruj mi milosť objať vo svojom živote Tvoj kríž.
Daruj mi milosť milovať svoju manželku/manžela tak, ako Ty miluješ svoju Cirkev.
Verím, že mi dáš silu v mojej slabosti. Amen.

MUDr. B. Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.