Ahoj deti!


Milé deti,

7. marca oslavuje meniny Tomáš a v tento deň si tiež spomíname na sväté mučeníčky Perpetuu a Felicitu. O mnohých prvých kresťanoch, ktorí položili život za vieru a za Krista, vieme málo. O Perpetue a Felicite však existuje správa, ktorá je historicky veľmi cenná.

Žili v blízkosti mesta Kartága (dnešné Tunisko). Perpetua bola mladá, asi 22 ročná, veselá žena s malým bábätkom. Felicita bola otrokyňa a bábätko ešte len čakala. Obe sa dali pokrstiť a stali sa vernými kresťankami. Otec Perpetuu od viery odhováral. Ona mu povedala: „Vidíš tamten krčah? Môžeš ho nazvať iným menom, než ako sa volá? Ani ja sa nemôžem nazvať iným menom, ako som – kresťanka.“

Perpetua bola vnímavá na Božie vnuknutia. Po uväznení Perpetuu, Felicitu a ďalších piatich mučeníkov odsúdili na smrť. Trpeli pod zubami divých zvierat v aréne a nakoniec ich sťali.

Sú patrónkami matiek a tehotných žien. Dávne príklady viery dosvedčujú Božiu milosť a vzdelávajú nás.

Úloha 1:
Posledné slová svätej Perpetuy boli: „Pevne si stojte za svojou vierou a ……… navzájom!“ Vylúšť tajničku chýbajúce slová textu zapíš do srdiečok ktoré si vystrihneš z papiera a vymaľuj ich.

1. Mesiac, v ktorom si spomíname na svätú Perpetuu a Felicitu.
2. Svätá Perpetua a Felicita sú patrónkami ……
3. Dávne príklady viery dosvedčujú Božiu ……
4. Človek, ktorý zomrie pre Krista mučením sa nazýva …….
5. Koho milovali svätá Perpetua a Felicita?
6. V blízkosti akého mesta žili svätá Perpetua a Felicita?
7. Kto najviac odhováral Perpetuu od viery?
8.Čo sa zachovalo o živote sv. Perpetuy a Felicity?
9. Ako nakoniec zomreli svätá Perpetua a Felicita?

Úloha 2:

Ježiš Kristus zomrel na kríži, aby nám odpustil naše …… . Ak chceš doplniť chýbajúce slovo, musíš každé písmenko viesť pozdĺž čiary do prázdneho okienka.

Bože a Otče náš, veľká láska k tebe dala svätej Perpetue a Felicite silu zvíťaziť nad trýzniteľmi a nad mukami; pomáhaj nám na ich orodovanie, aby sme aj my ustavične rástli v láske, ktorá premáha všetok strach. Skrze Krista nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen

stranu pripravila: Mgr. S. Kolářová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.