Taizé

Milí priatelia! Chcem Vás všetkých pozdraviť a v krátkosti sa s Vami podeliť o požehnaný čas, ktorý som trávila s priateľmi v Bruseli na celoeurópskom stretnutí TAIZÉ.



Ide o „púť dôvery“, teda stretnutie mladých ľudí z rôznych krajín Európy, ale aj Austrálie a USA, ktoré sa odohráva v ekumenickom duchu, a to vždy na prelome starého a nového roku. Tohto roku centrom stretnutia bol Brusel.

Čas uteká rýchlo a my si uvedomujeme, že je treba každú chvíľu prežiť naplno, preto aj ja som veľmi vďačná Bohu, že som tento čas na prelome rokov mohla prežiť, ak to tak môžem nazvať – zmysluplne. Každá chvíľa dňa bola pre mňa naozaj veľkým obohatením. Pekné na tom okrem iného bolo aj to, že som išla s jednou kamarátkou (mojou sestrou) a tam som si „našla ďalších“ okolo štyridsaťtisíc nových priateľov. Boli sme rozdelení do farností, kde sme sa každé ráno spoločne modlili, spievali, neskôr sa v menších skupinkách bližšie spoznávali, rozprávali sa a rozoberali vopred určené aktuálne témy. Neskôr v poludňajších a večerných hodinách sme sa všetci spoločne sústredili v tzv. EXPO halách, kde sme už vo veľkom počte mohli znovu vyjadriť chvály, vďaky a prosby Bohu v rôznych jazykoch. Modlitby boli doprevádzané naozaj „anjelskou muzikou a spevmi“, svetlá sviečok tiež zvýrazňovali atmosféru pokoja. Bolo naozaj úžasné vidieť obrovské množstvo mladých ľudí sedieť na zemi a obedovať, či večerať (keďže sme sa stravovali všetci spoločne v expo halách) bez náznaku nervozity či zlosti. Naopak, všade vládla ohľaduplnosť a tolerancia, akú v dnešnej dobe v bežných situáciách už veľmi nevidieť. Ešte úžasnejšie bolo vidieť tých istých mladých ľudí sedieť na zemi a modliť sa, opäť v neuveriteľnej jednote a pokoji.

Dominantou týchto dní, ako aj dominantou Taizé spirituality bol POKOJ A JEDNOTA.
Okrem duchovných zážitkov sme samozrejme zažili aj zábavu a to hlavne vtedy, keď sme sa túlali uličkami starého mesta, či skúšali sa dopraviť metrom tam, kde sme to potrebovali. Medzi veľké zážitky patrí aj návšteva budovy Európskej komisie, kde sa nám podarilo dostať až do kancelárie nášho eurokomisára Jána Figeľa. On tam už síce nebol, ale deň predtým sme boli na jeho prednáške, po ktorej sa stretol so všetkými Slovákmi a srdečne sa s nami porozprával. Myslím, že aj stretnutie s ním bolo veľkým zážitkom, a to hlavne pre jeho pokoru a priateľskosť voči všetkým.

Je dobré tieto hodnoty, ako aj všetky pozitívne hodnoty šíriť ďalej. Uvedomujem si, že musím začať sama od seba, keďže mnohokrát degradujem to, čo je dobré. Prajem Vám aj sebe milosť od dobrého Boha mať v sebe pokoj a lásku a šíriť to ďalej.

Mgr. Annamária Mihaľová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.