Trampoty v manželstve

Čo musia mať manželia?

– dobrú hlavu, pretože ju často stratia,

– dobré zuby, pretože musia často kadečo prehrýzť,

– dobrý chrbát, pretože toho musia často veľa uniesť,

– dobrý žalúdok, pretože musia často stráviť tvrdé sústa,

– dobré nohy, pretože ich často tlačia topánky hneď na mnohých miestach.

Jednoducho trpezlivosť patrí k hlavnej výzbroji, ktorú si manželia nesmú zabudnúť vziať so sebou na spoločnú životnú cestu.



Uspokojenie v manželstve prináša milovanie vtedy, keď sa manžel a manželka navzájom bezpodmienečne odovzdávajú jeden druhému – a tiež prijímajú jeden druhého – v dokonale obnaženom a úprimnom odhalení svojej osoby. Ak milovanie nesiaha hlboko do nevyčerpateľného tajomstva druhej osoby, partneri sa pri tejto výmene časom nevyhnutne začnú nudiť.

Dnes na trhu existuje množstvo príručiek, ktoré chcú napomáhať a radiť – ako párom pomôcť okoreniť svoj sexuálny život. No mnohé tieto rady však málo pomáhajú, lebo nedokážu pomôcť párom zažiť a mať účasť na Božej láske. Ak manžel na svoje vzrušenie potrebuje, aby jeho manželka bola oblečená ako pornohviezda, ak pár musí neustále hľadať nové a bizarnejšie polohy, aby sa vyhol nude, ak manželia, ktorí chcú „fungovať“, musia byť púhymi hercami, ktorí vytvorila fantázia jedného či druhého, ak pár neustále hľadá nové techniky na maximalizáciu fyzického vzrušenia namiesto hľadania ciest na upevnenie manželskej jednoty v láske, niekde sa stala strašná a desivá chyba.

Ak chcete prejaviť skutočnú lásku manželovi, začnite spoznaním Boha – seba. Nebojte sa, Pán Boh sa červenať nebude, veď on stvoril i sex, i eros aj filiu. Nechajte zasvietené svetlo. S radosťou a vedome si obnovujte svoje manželské sľuby pomocou rečí svojich tiel. Myslite vážne to, čo hovoríte a hovorte to, čo si myslíte. Nebojte sa rizika, celý sa bezpodmienečne odovzdať svojmu manželovi/ke a bezpodmienečne ho/ju aj prijímať. Pozerajte sa pritom hlboko a pokojne jeden druhému do očí a v explózii extázy pravej jednoty osôb ďakujte Bohu za radosť, ktorú zažívate v tom, že ste boli stvorení na Jeho obraz.

Myslím si, že sme si už dostatočne objasnili, že keď chceme správne pochopiť pravdu a význam sexu, musíme úplne zmeniť svoj prístup k veci a pozrieť sa na pôvodný Boží plán, na neusporiadanosť našej žiadostivosti v dôsledku prvotného hriechu a na vykúpenie našej sexuality v Kristovi.

Ak budú manželia spontánne nasledovať svoju nezriadenú žiadostivosť ich vzájomná láska bude zatienená sebectvom. Nevyhnutne začnú jeden druhého využívať. Učenie Cirkvi je tak ako to aj má byť, proti tomuto typu spontánnosti. Kristus nás však súčasne volá k inému, omnoho plnšiemu druhu spontánnosti, ktorá pochádza z cieleného úsilia cvičiť sa v pravde lásky. Neustálym prijímaním nášho vykúpenia v Kristovi sa mení aj najvnútornejší charakter našich sexuálnych túžob.

Čím hlbšie zažívame túto premenu, tým väčšmi v nás rastie túžba úprimne sa darovať, a to intenzitou omnoho čistejšou a vznešenejšou ako môže vytvoriť číra žiadostivosť. Takúto vášeň by mali páry hľadať s radosťou a dokonalou odovzdanosťou. Tým sa spontánne odovzdávajú požiadavkám lásky.

Možno nám pomôže nasledujúce podobenstvo: neškolený človek môže spontánne udrieť na kláves klavíra a získať uspokojenie, že vylúdil nejaký zvuk. Naopak, keď sa bude s tou istou klaviatúrou spontánne pohrávať koncertný pianista, vylúdi krásne tóny, ktoré dokážu pozdvihnúť dušu až k nebesiam. Ale všetci vieme, že za tou krásou hudby je celoživotná sebadisciplína a tréning, celoživotné cielené úsilie o zdokonaľovanie svojich schopností. Snaha o spontánne „vytvorenie nádhernej hudby“ prostredníctvom sexuálnej jednoty nie je o nič menej náročná.

Stať sa „profesionálnym milencom“ si vyžaduje celoživotné úsilie a zahŕňa aj mnoho zo štvrtého prsteňa (utrpenia). Ale radosť, ktorú potom milovanie prináša, je taká veľkolepá, že sa s ňou ten „nič nehovoriaci zvuk“, ktorý vylúdilo vzájomné využívanie orgazmov nedá vôbec porovnať.

Sex je vážny. Núti nás zaoberať sa základnými otázkami života väčšmi než čokoľvek iné. To, ako chápeme svoju sexualitu a vzájomné milovanie, ako o ňom zmýšľame a ako ju v našom vzájomnom živote „interpretujeme“ a prežívame, má aj večné následky. Keďže milovanie sa manželov je doslova najtvorivejšou silou vo viditeľnom svete (neexistuje nič väčšie ako moc spolupracovať s Bohom na tvorení ľudského života). Zneužitie sexu je silou najdeštruktívnejšou. Sex nás konfrontuje s najzákladnejšími a najsilnejšími túžbami našej duše a núti nás boriť sa s rozporom medzi našimi najvyššími cieľmi a najnižšími sklonmi. Núti nás vyberať si medzi dobrom a zlom, medzi láskou a tým, čo je proti nej, medzi službou Bohu a iným (manželovi/ke) a našim potencionálnym potomkom a službou sebe samému.

Ján Pavol II. zašiel až tak ďaleko, že povedal: sexuálna jednota je „skúškou života a smrti.“ Keď sa manželia stávajú jedným telom, nachádzajú sa v situácii, v ktorej proti sebe bojujú sily dobra a zla.

No teda, priatelia! Sex je skutočne vážny. Ale je tu aj nádherný paradox. Keď sa prestaneme báť jeho vážnosti a namiesto toho svoj zrak uprieme na jeho úžasnú dôležitosť z hľadiska večnosti, nebude už pre nás ťarchou. Zažijeme to, čo mal na mysli Kristus, keď povedal: „Vezmite na seba moje jarmo… a nájdete odpočinok pre svoju dušu. Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké.“ (Mt 11,29-30)

Žitie pravdy o sexe je nesmierne radostné. Neexistuje jednoducho nič iné, čo by sa mohlo rovnať uspokojeniu zo žitia podľa obrazu, na ktorý sme boli stvorení. Nič sa nevyrovná radosti manželov, ktorí prijali pravdu so všetkými rizikami a zodpovednosťou, keď sa navzájom prijali v intimite svojej jednoty.

Sex napriek názoru, ktorý nám vnucujú médiá, nemá byť zábavou. Naše pohlavné orgány nie sú predsa erotické hračky. Zábava nie je to pravé slovo opisujúce manželskú jednotu. Vhodnejší je výraz posvätná extatická blaženosť. Tvrdenie, že pravý láskyplný a úprimný sex je malou ochutnávkou neba na zemi nie je iba klišé, či múdre rozprávanie. Aj katechizmus hovorí: „V radostiach ich lásky a ich rodinného života im (manželom) Kristus už na tomto svete dáva vopred okúsiť Baránkovu svadobnú hostinu.“

Ak túžite po najlepšom možnom manželskom milovaní sa, odovzdajte svoj život, svoju mužskosť i ženskosť aj svoj sexuálny život Ježišovi Kristovi. Ak vám to znie čudne, alebo sa pri tej predstave cítite nepríjemne, znamená to, že ste príliš ovplyvnený množstvom ľudí, ktorí o zmysle života, sexuality a Kristovom poslaní vo svete vedia málo alebo vôbec nič.

MUDr. Blažej Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.