Sv. Štefan – prvý uhorský kráľ



Sv. Štefan bol synom maďarského veľkokniežaťa Gejzu a Šarloty, ktorá bola s veľkou pravdepodobnosťou slovanského pôvodu. Štefanovo pohanské meno bolo Vajk, meno Štefan prijal, keď sa nechal spolu s otcom pokrstiť. Krátko nato sa Štefan oženil s desaťročnou Giselou, dcérou bavorského vojvodu.

Gejza zamýšľal pretvoriť staré rodové a pohanské maďarské kmene na moderný centralizovaný kresťanský štát. Pri tomto cieli neváhal zavraždiť svojho mladšieho brata Michala, aby si týmto podlým činom ušetril budúce problémy.

Kopáň – Šomodský vojvoda proti Štefanovi

V roku 997 zomrel Gejza, knieža všetkých Uhrov. Po otcovej smrti musel Štefan čeliť nebezpečnému a krutému Kopáňovi, ktorý si začal uplatňovať nároky na kniežací trón. Podľa starodávneho maďarského práva mal Kopáň právo nastúpiť na trón, keďže bol najstarší v rodine. Nástupca nebohého kniežaťa mal právo na jeho majetky, otrokov a jeho manželky. V tomto prípade si Kopáň nárokoval aj na vdovu po Gejzovi, Štefanovu matku Šarlotu. Šarlota našla útočište na najbližšom hrade Vespríne. Odtiaľ poslala správu svojmu synovi. Z Nitry, kde Štefan vtedy sídlil, musel utekať na pomoc svojej matke do Vesprínu, aby ju ochránil pred zneuctením, ktoré jej s veľkou pravdepodobnosťou hrozilo zo strany Kopáňa. Štefanovo lepšie vyzbrojené vojsko zvíťazilo nad odporcami. Pri tomto víťazstve mu pomáhali aj slovenskí šľachtici Hunt a Pozmáň. Z vďaky za víťazstvo Štefan daroval veľkú časť Kopáňových pozemkov cirkvi.

Samotný Kopáň bol veliteľom vojska Nemcom Vencelínom v tejto bitke zabitý. Knieža Štefan nechal potom priniesť Kopáňovo telo, kázal ho rozštvrtiť na štyri časti a vyvesiť ich na brány dôležitých miest ako výstrahu pre ďalších vzbúrencov.

Nebolo to v rozpore so svätosťou Štefana, keď nechal Kopáňovo telo rozštvrtiť a rozvešať na brány dôležitých miest? Štefan udelil takýto trest podľa bulharského práva, ktoré umožňovalo takto potrestať incest. Vo svojom vnútri musel cítiť veľký hnev nad Kopáňovým konaním. Nasledujúce roky ho naučili odpúšťať svojim nepriateľom.
Podľa niektorých prameňov mohol byť Kopáňom Ladislav Lysý, syn Michala, teda synovec Gejzu. Kopáň tiež prijal kresťanstvo a mohol sa volať Ladislav. Keďže Gejza nechal úkladne zavraždiť svojho brata Michala, mohol mať teda Kopáň, ak bol Ladislav Lysý, dôvod nenávidieť aj Štefana.

Sv. Štefan sa stáva kráľom Uhorska

Keď sv. knieža potlačil vzburu vedenú svojím príbuzným Kopáňom, mohol sa sústrediť na zveľaďovanie svojej krajiny. Podobne ako jeho otec, aj on chcel vytvoriť moderný centralizovaný štát európskeho typu. To sa však veľmi nepáčilo maďarským rodovým vládcom, ktorí si chceli uchovať moc. Štefan prevzal časť administratívy z Veľkomoravskej ríše, časť z Nemecka. Predovšetkým sa snažil rozšíriť a upevniť kniežatstvo po celom území. Zakladal a podporoval mnohé kláštory, biskupstvá. Vtedajší pápež veľmi vďačne prijal Štefanov návrh, aby sa Uhorsko stálo kráľovstvom. Štefan bol s pápežovým súhlasom 25. 12. 1000 korunovaný za kráľa. Okrem toho mu pápež udelil aj titul apoštolského kráľa.

Štefan zaviedol ako úradný jazyk latinčinu, nechcel aby bol niektorý národ v jeho ríši diskriminovaný. Dokonca prehlásil, že ríša s jedným jazykom je krehká a slabomyseľná.

Štefanove snahy o pozdvihnutie Uhorska boli častokrát narušené vzburou odbojných vazalov.

Rodinná tragédia

Sv. Štefan vkladal veľké nádeje do svojho jediného žijúceho dieťaťa syna Imricha, ktorého určil za svojho nástupcu. Pre svojho syna nechal zostaviť Pravidlá ideálneho kresťanského kráľa. Štefanove a Gizeline nádeje však zničil jediný okamih, keď sa ich syn Imrich ako 24-ročný v roku 1031 smrteľne zranil na poľovačke. Táto tragédia vážne podlomila zdravie nešťastného otca, ktorý zomrel v roku 1038.

Na záver

V roku 1083 vyhlásil pápež kráľa Štefana a jeho syna Imricha za svätých. Štefanova manželka Gizela sa uctieva ako blahoslavená.

spracovala G. Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.