Desať kvapiek proti nepozornej modlitbe


1. Nepovažuj za modlitbu to, čo je iba vnútorný film voľne plynúcich myšlienok.

2. Nevstupuj do modlitby roztržitý. Na chvíľu sa stíš, uvedom si, že začínaš rozhovor s Bohom.

3. Vytvor si prostredie. Prejdi do inej miestnosti, na balkón, na dvor, zaujmi primeranú polohu.

4. Prijmi všetky ťažkosti so sústredenosťou. Pokora je predpoklad modlitby. Keď sa hneváme na vlastnú roztržitosť, stáva sa ešte silnejšia.

5. Poslúž si aj radami psychológov. Základom modlitby je však živý vzťah s Bohom. Modlitbu spoj s obetou. Láska sa živí obetou a modlitba láskou.

6. Živ modlitbu práve tým, čo ťa vyrušuje. Obavy a túžby, ktoré nás napĺňajú, najčastejšie odvádzajú od modlitby. Neodháňaj ich, začni sa modliť za to, čo práve napĺňa tvoje srdce.

7. Modlitba je dialóg medzi Bohom a človekom a každý človek je roztržitý. Predstúp pred Božiu tvár i so svojou roztržitosťou.

8. Osvoj si silnú myšlienku, biblický citát, ktorý ti je blízky a často sa ním povznášaj k Bohu. Spoj si s modlitbou niektoré miesta: schody, výťah, či úsek chodníka, kde si privykneš modliť sa za prácu či rodinu.

9. Nepodceňuj ústne modlitby. Silno ťa podržia práve v nepozornosti, únave a duchovnej prázdnote.

10. Vytrvaj v modlitbe i napriek nepozornosti. „Aj keby ste počas modlitby nerobili nič iné, len vždy znova brali vaše srdce a kládli ho vedľa Pánovho, čas takejto modlitby bude dobre prežitý.“

Sv. František Saleský

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.