Nielen mladým



Témou 25. Svetového dňa mládeže, pripadajúci na Kvetnú nedeľu, je výrok bohatého mladíka, ktorý adresoval Ježišovi: „Učiteľ dobrý, čo mám robiť, aby som obsiahol večný život?“ Ježiš mladíkovi, ktorý od mladosti zachovával všetky Božie prikázania, odporúčal predať svoj veľký majetok, rozdať ho chudobným a tak ho môže nasledovať. Mladík odchádza od Ježiša smutný.

Tak ako mladík z evanjelia možno i vy sa pýtate: „Čo mám robiť, aby môj život mal plnú hodnotu a plný zmysel?“ Aby váš život mal hodnotu, treba začať počúvať Boha, ktorý má plán pre každého z vás. S dôverou sa ho pýtajte: „Pane, aký je tvoj stvoriteľský a otcovský plán pre môj život? Aká je tvoja vôľa? Chcel by som ju naplniť.“ Buďte si istí, že vám odpovie. Nemajte strach z jeho odpovede! „Boh je väčší ako naše srdce a vie všetko!“

Mladí, prijmite s radosťou pozvanie nasledovať Ježiša, aby ste žili na tomto svete intenzívne a plodne. Krstom ste povolaní nasledovať ho konkrétnymi skutkami, milovať ho nadovšetko a slúžiť mu v bratoch a sestrách. Ježiš naďalej neúnavne upiera s láskou svoj pohľad na každého a každého pozýva, aby sa stal jeho učeníkom.

„Čo mám robiť, aby som obsiahol večný život?“ Táto otázka dáva plný zmysel celému životu, pretože plán života sa zameriava na neobmedzené a nepominuteľné horizonty. Tieto široké a hlboké horizonty vedú k láske k svetu a tiež k tomu, aby sme sa venovali jeho rozvoju, no vždy slobodne a s radosťou, ktorá sa rodí z viery a nádeje. Sú to horizonty, ktoré nám pomáhajú v tom, aby sme neabsolutizovali pozemské skutočnosti a uvedomovali si, že nám Boh pripravuje väčšiu perspektívu.

Drahí mladí, povzbudzujem vás k tomu, aby ste pri plánovaní vášho života nezabúdali na túto perspektívu: sme povolaní pre večnosť. Boh nás stvoril, aby sme s ním boli navždy. Táto perspektíva pomôže dať plný zmysel vašim rozhodnutiam i kvalitu vášmu životu.

Mladí ľudia v dnešnej situácii musia čeliť mnohým problémom. Napriek ťažkostiam nedajte sa odradiť a nevzdávajte sa svojich snov! Naopak, pestujte si v srdci veľké túžby po bratstve, spravodlivosti a pokoji. Budúcnosť je v rukách tých, ktorí sa usilujú nájsť silné dôvody pre život a nádej. Ak chcete, budúcnosť je vo vašich rukách, pretože dary a bohatstvo, ktoré Pán vložil do srdca každého z vás a ktoré sa formujú stretnutím s Kristom, sa môžu stať pre svet opravdivou nádejou! Je to viera v jeho lásku, ktorá vás robí silnými a veľkodušnými, a tým vám dáva odvahu pokojne vykročiť na cestu života a prevziať zodpovednosť v rodine i v zamestnaní.

z posolstva Svätého Otca Benedikta XVI. k 25. Svetovému dňu mládeže

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.