Oslava Matky Božej


Trinásteho mája v kraji Iria prišla na zem z neba Panna Mária. Ovenčená žiarou, ticho zjaví sa pastierom trom malým Matka Ježiša. Bielunké má šaty, ako kráľovná, ale smutne hľadí, veľmi ľútostná. Na rukách jej perly svetelné visia, ruženec to krásny Matky Ježiša. Modliť sa ho deťom láskavo káže, on vás Panna vraví privedie do večnej slávy.

Mesiac máj je oddávna mesiacom Panny Márie, kedy sa konajú pobožnosti. Jej oslavou preukazujeme Matke Božej svoju náklonnosť a vďačnosť. Hovoriť o Márii neznamená nič iné než hovoriť o veľkom znamení, o spoľahlivej a radostnej nádeji. Matky, ktorú môžeme vidieť na rôznych obrazoch, reliéfoch, rôznych súsošiach, ako na jednej ruke drží malého Ježiška, ale druhú má otvorenú. Pre koho, drahá moja sestra, drahý môj brat?

Pre mňa, pre teba a volá nás: „Príď, syn môj, príď dcéra moja do môjho náručia.“ A my prichádzame? Kdeže, svojimi hriechmi sa jej vzďaľujeme. Blahoslavená Matka Božia je najkrajšou a najmilšou ženou sveta. Poznáte obraz Matky ustavičnej pomoci? Je to naša patrónka, patrónka redemptoristov. Je na ňom matka s mocnou rukou. V strede toho obrazu je mocná ruka, ktorej sa môžeme chytiť. Tak ako sa Ježiš v ohrození chytá ruky matky, tak podľa toho je to matka, ktorá „ustavične“ pomáha. Túto skúsenosť máte vy, ktorí sa k nej modlíte. Práve v deň oslavy (13. máj) je 92 rokov od prvého zjavenia Panny Márie vo Fatime. Zjavila sa v jase svojho nepoškvrneného srdca, ukázala sa ako žena odetá slnkom.

Z posolstiev Panny Márie vieme, že si praje, aby sme sa modlili za obrátenie hriešnikov, aby sme sa denne modlili svätý ruženec a robili pokánie. Každá oslava Matky Božej je prejavom dôvery k Nebeskej Matke, ktorá sa skláňa ku všetkým, čo sa k nej utiekajú, aby nás učila stavať sa dokonalejšími v láske. Z príkladu Panny Márie môžeme čerpať silu, ale aj učiť sa plniť Božiu vôľu, aby sme tak vo svojich rodinách prežívali šťastie a radosť. Boh odmení matky za všetku ich námahu a obety. Každá žena dozrieva v láske aj cestou materstva. Bohu dozrievame cestou manželstva aj duchovného manželstva – v reholi. Je dobré vedieť, že manželstvo netrvá naveky, že spoločne ideme všetci k Bohu, k láske.

A tak si v závere prajme, aby sa aj naše srdcia stali podobné Máriinmu srdcu, aby naše srdcia boli múdre a chápavé plniť Božiu vôľu, o srdce tiché, aby sme boli podobné Srdcu Ježišovmu, o srdce úprimné a čisté, aby sme s radosťou mohli hľadieť na Boha.

spracoval Ján Velčok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.