Dotkla sa ich Láska…


V atmosfére týchto slov sa 38 pútnikov vydalo na cestu do ďalekého sveta. Až do Paríža. Vo veľkom meste, uprostred ktorého je známa Eifelovka, medzi širokými bulvármi a ulicami, v susedstve architektonického skvostu Notre Dame, našli sme tých, ktorých sa dotkla Láska.

Bolo to v kaplnke na ulici Rue de Bac 27. novembra 1830, kedy sa Panna Mária zjavila 24-ročnej Kataríne Laboure, rehoľnej sestre spoločnosti Dcér kresťanskej lásky v kaplnke Božského Srdca Ježišovho. Jej zverila poslanie raziť zázračnú medailu s nápisom: „Bez hriechu počatá Panna Mária, oroduj za nás, ktorí sa k tebe utiekame.“ Na druhej strane medaily sú dve srdcia – Ježišovo a Máriino. Predstavujú silu lásky, ktorá sa úplne obetuje. Preto Mária prosila cez Katarínu, aby sme „prichádzali k oltáru. Tam dosiahneme milosti, o ktoré budeme prosiť s dôverou“.

Na pamiatku návštevy Panny Márie so sestrou Katarínou je uchovávaná stolička, na ktorej sedela Panna Mária a držala vo svojich rukách jej ruku. Dotýkala sa jej. Dotkla sa jej Láska Máriinho srdca.

Láska Ježišovho Srdca sa dotkla aj jednoduchého mladého muža Jána Vianneya, ktorý mal od malička vrúcny vzťah k Bohu. Chcel sa stať kňazom, len… bol málo nadaný, mal ťažkosti s učením a nemal peniaze na štúdium. Keď to videl jeho farár, podal mu pomocnú ruku a učil ho po latinsky, učil ho teológiu. V zbožnosti ho nemusel učiť. Bol veľmi zbožný. K tomu viedol aj svojich veriacich v Arse, kde na začiatku veľa lásky k Bohu nebolo, ale on ich učil milovať Boha mnoho rokov až do svojej smrti cez vlastnú zbožnosť, pokánie, horlivosť za Božie kráľovstvo a túžbou po svätosti.

Minulý rok uplynulo 150 rokov od jeho smrti a z dôvodu tohto výročia bol celý rok od sviatku Ježišovho Srdca až do terajšieho vyhlásený za Rok kňazov. Svätý Otec Benedikt XVI. týmto rokom chcel povedať všetkým kňazom, že Cirkev je na svojich kňazov hrdá, že ich miluje a ctí si ich, obdivuje ich a s vďačnosťou uznáva ich pastoračnú prácu a svedectvo života. Naozaj, kňazi sú dôležití nielen kvôli tomu, čo robia, ale aj sami osebe.

Myslime na všetkých kňazov rodákov, kňazov, ktorí pôsobili v tejto farnosti, na tých, ktorých ste stretli ako a aj na ďalšie kňazské povolania. Nech sa nás všetkých dotkne Láska.

duchovný otec (Mgr.Oliver Székely)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.