Trampoty v manželstve

Čo musia mať manželia?

– dobrú hlavu, pretože ju často stratia,

– dobré zuby, pretože musia často kadečo prehrýzť,

– dobrý chrbát, pretože toho musia často veľa uniesť,

– dobrý žalúdok, pretože musia často stráviť tvrdé sústa,

– dobré nohy, pretože ich často tlačia topánky hneď na mnohých miestach.

Jednoducho trpezlivosť patrí k hlavnej výzbroji, ktorú si manželia nesmú zabudnúť vziať so sebou na spoločnú životnú cestu.


Ak je zjavné podozrenie, že príčinou neplodnosti v manželstve je muž – mnoho lekárov žiada od muža masturbáciu, aby získali spermie na vyšetrenie. Preto sa muži pýtajú: „To musím masturbovať?“

Určite nie. Uvedomte si, že cieľ neospravedlňuje použité prostriedky. Úmysel masturbovať je zlý vždy, bez ohľadu na ďalší úmysel, s ktorým sa masturbuje. Je predsa možné získať spermie morálne cez pohlavný styk s manželkou, za použitia tzv. perforovaného kondómu. Časť spermií sa dostane do pošvy vašej manželky (takže nie ste antikonceptívny) a časť sa zadrží v perforovanom (natrhnutom) kondóme na vyšetrenie.

Pri asistovanom počatí je niekedy hranica medzi asistovaním a nahrádzaním manželského spojenia veľmi tenká. Ako ju možno rozpoznať? Vo väčšine prípadov je to celkom zrejmé. Buď je dieťa počaté pri pohlavnom styku, alebo nie je. Súčasťou niektorých procedúr je aj pohlavný styk, a tak je ťažké zistiť, či je dieťa výsledkom tohto styku.

Jedna z takýchto procedúr je známa ako GIFT (gamete intra-fallopian transfer), čo by sme mohli preložiť ako prenos gamét do vajíčkovodov. Manžel s manželkou majú pohlavný styk s použitím perforovaného kondómu. Odborník – technik potom vezme spermie zadržané v kondóme a umiestni ich do tenkej pipety, v ktorej sa nachádza vajíčko odobraté žene. Spermie a vajíčko sú však v pipete oddelené vzduchovou bublinou. Obsah pipety sa potom vstrekuje do tela ženy – do maternice – dúfajúc, že dôjde k oplodneniu.

Ak sa dieťa počne, ostáva otázka: „Je toto dieťa ovocím manželského objatia alebo výsledkom technologického postupu?“ Cirkev zatiaľ v tejto otázke neposkytla definitívne vyjadrenie a technológovia sa v názoroch rozchádzajú.

Rozdiel medzi asistenciou a náhradou manželského spojenia môžeme určiť tak, že si položíme nasledujúcu otázku: Je manželský pohlavný styk nevyhnutným prekurzorom na spojenie spermie a vajíčka, alebo by k takému spojeniu mohlo dôjsť aj bez neho? Zdá sa, že v prípade procedúry GIFT nie je manželský styk nevyhnutný, pretože spermie by sa rovnako dobre dali získať aj masturbáciou. Navyše spermia, ktorá eventuálne oplodní vajíčko, sa do tela ženy nedostala ejakuláciou (výronom semena), ale bola vedome zadržaná s cieľom tejto procedúry. Preto si myslím a som presvedčený, že je bezpečnejšie vyhnúť sa GIFT-u a aj iným procedúram, ktoré používajú manželský styk len ako „morálny spôsob“ na získanie spermií. Niektorí manželia prišli k dieťaťu umelým oplodnením. Tiež sa mnoho modlili, aby ich Boh požehnal vytúženým dieťaťom. Aj takéto vytúžené dieťa by nemohlo existovať a ani by neexistovalo, keby si to neželal Boh. Dieťa je vždy Božím požehnaním.

Boh stále hľadá „ospravedlnenie“, aby nás požehnal a ukázal nám svoju lásku a to aj vtedy, keď konáme v rozpore s jeho plánom. Avšak hoci z počatia dieťaťa umelým oplodnením vzišlo veľké požehnanie, spôsob akým bolo počaté, ostáva preňho nespravodlivosťou. Úprimnosť a dobro všetkých zainteresovaných volajú po uvedomení si tohto aktu.

Jeden manželský pár spomína: „Tak veľmi sme chceli dieťa pomocou in vitro oplodnenia a máme dnes dvojičky. Hnevá sa na nás Boh?“, kladú si ustavične túto otázku. „Čo máme robiť?“ Predovšetkým neprestaňte milovať svoje dvojičky a buďte za ne vďační Bohu. Sú pre vás znamením, že vás Boh miluje a že vás poctil dôverou a zveril vám ich drahocenné životy, aj keď vy ste sa odvrátili od jeho vôle k svojej. Aký milujúci a aký milosrdný je náš Boh! Nemáme sa opovážlivo spoliehať na jeho milosť, keď však vyjadríme úprimnú ľútosť nad svojimi zlými skutkami, bezpochyby máme jeho milosrdenstvu dôverovať. Nájdite si kňaza, ktorý týmto problémom rozumie a vyspovedajte sa. Keď vám kňaz udelí rozhrešenie, vedzte, že aj sám Kristus vám odpúšťa.

A hnevá sa na vás Boh? Nie spôsobom, akým zvyčajne chápeme hnev my, ľudia. „Hnevá sa“ spôsobom, ktorým by cítil bolesť každý otec, ktorý vidí svoje dieťa robiť chybné rozhodnutia. Nie je však pomstychtivý. Boží hnev a láska, jeho spravodlivosť a milosrdenstvo sú jednou a tou istou skutočnosťou.

Podobne ako otec v príbehu o márnotratnom synovi nám beží v ústrety, aby nás objal a privítal doma, aj keď sme stále ďaleko na našej ceste k nemu (porov. Lk 15, 11-32).

Áno, Boh k nám beží. Tak bežme aj my k nemu. On má pre nás dostatok milujúcej, ale aj milosrdnej lásky.

MUDr. Vaščák Blažej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.