Všetko dať Pánovi…


Je dôležité nájsť si tichú chvíľu na modlitbu, aby sme spoznali Božiu vôľu a mali ju stále pred očami – a to aj uprostred rušného rodinného života.

Ale ako to má zaneprázdnená matka robiť?

Pre mňa je úžasnou duchovnou vzpruhou moje „ranné obetovanie“. Hádam tú modlitbu všetci poznáte, ale možno pre zaneprázdnenosť ste sa ju prestali denne modliť. Ja mám túto modlitbu rada. S dcérou sa ráno modlíme tu kratšiu formu:

„O môj Bože, obetujem Ti dnes všetky svoje myšlienky, slová, skutky a utrpenia ku Tvojej cti a sláve skrze najsvätejšie Srdce Ježišovo.“

A ja potom ešte sama pre seba odriekam túto modlitbu:

„Večný Otče, obetujem ti dnes všetko utrpenie ľudstva, každú ľudskú prácu, modlitby a všetko, čo dnes naplní môj deň, v spojení s utrpením Tvojho milovaného Syna a nášho Pána Ježiša Krista, z moci Lásky skrze ruky Panny Márie, na Tvoju česť a slávu. Aby ťa všetci ľudia hľadali, nachádzali a milovali a za spásu duší vytvale, úprimne sa modlili. Amen.“

Je mnoho ranných modlitieb, ktoré sa môžete naučiť, počas dňa sa k nim vracať a prostredníctvom nich odovzdávať Bohu seba i všetko, čo vás zamestnáva a rozptyľuje. Takto sa celý váš deň až po tie najdrobnejšie pozemské úlohy stane nádherným darom Bohu.

Mne to pomáha – opakovať si cez deň svoje ranné obetovanie a tak si pripomínať, že moja práca, obety a poslušnosť, akokoľvek bezvýznamné a nepodstatné v očiach sveta sa stávajú obetou Bohu.

A ešte mám veľmi rada jednu modlitbu k Božiemu milosrdenstvu, ktorú si azda ešte častejšie cez deň opakujem.

„Bože, Tvoje milosrdenstvo je bezodné a poklady dobroty nevyčerpateľné. Pohliadni na mňa láskavo a rozmnož vo mne dôveru v Tvoje milosrdenstvo, aby som sa nikdy ani v najväčších ťažkostiach života nepoddávala zúfalstvu, ale vždy sa s dôverou odovzdávala do Tvojej vôle a súhlasila s ňou, lebo ona je milosrdenstvom samým, skrze Krista nášho Pána, Kráľa milosrdenstva, ktorý s tebou a Duchom svätým prejavuje milosrdenstvo naveky. Amen.“

Idete ukončiť spor medzi deťmi? „Bože, Tvoje milosrdenstvo…“ Syn počmáral stenu farbičkou, práve v deň keď čakáte návštevu? „Bože, Tvoje milosrdenstvo…“
Prebdeli ste celú noc pri postieľke chorého dieťaťa a ráno sa každý dožaduje raňajok, treba prať, variť? „Bože, Tvoje milosrdenstvo…“

Nenamýšľam si, že som duchovnou osobnosťou. Tieto modlitby sú len jednoduchou a skromnou praxou. Veď náš život je častokrát každodenným bojom o sekundy a práve toto je pre mňa neoceniteľným duchovným prostriedkom, ako v každej ťažkej chvíli, keď sa ma zmocňuje sebaľútosť či strach zabudnúť na seba a hľadieť na Boha.

Veď nevieme ani dňa ani hodiny, kedy si nás Pán povolá k sebe. Koľko sa dennodenne len na našom malom Slovensku stane tragédií. A potom máme my ľudia tendenciu obviňovať Boha. Tak ako jedna žena, keď som pozerala Televízne noviny povedala, že ona už neverí tomu, že Boh existuje, keď dovolil, aby jej mladú dcéru zavraždil jej priateľ tak, že ju bodol nožom.

Zabolelo ma to, lebo tá žena obviňovala Boha a pritom zabudla na to, že v takej rozvrátenej rodine nemohla Božia láska rásť ani sa rozvíjať. Dcéra nežila so svojím manželom, určite tým trpelo aj ich malé dieťa a keď povedala svojmu priateľovi a vrahovi, že sa vráti späť k svojmu manželovi, rozpútala v ňom nenávisť a žiarlivosť a výsledkom je už spomínaná tragédia.

Nie, myslím si, že pani sa veľmi mýlila. Boh existuje a je taký milosrdný a láskavý, že dal jej dcére rozum a slobodnú vôľu a ona si vybrala, ako bude žiť svoj život.
Boh nie je krutý a nespravodlivý, ako si to mnohí ľudia, ktorí sú obeťami tragédií často myslia, on nepotrebuje ľudí trestať za ich hriechy. „To sám hriech je pre nich trestom, lebo ich požiera zvnútra“ ako to píše W. P. Young vo svojej knihe Chatrč.

A tak, drahý môj Pane, mám toľko úloh: som manželkou, mamou, dcérou, sestrou i priateľkou. Napriek všetkým týmto funkciám mi pomôž nezabudnúť, že som na prvom mieste a predovšetkým Božím dieťaťom. Daj prosím, nech je pre mňa jedinečný vzťah k Tebe najdôležitejší. A to aj vtedy, keď sa do práčky spolu s prádlom dostane aj papierová vreckovka, keď sa moje dieťa rozhodne čistú podlahu poumývať čajom, alebo zistí, že písanie po papieri nie je až také zábavné ako písanie po stene. Ale hlavne vtedy, keď som z toho všetkého unavená a túžim si oddýchnuť. Pomôž mi pochopiť, že oddych, ktorý potrebujem, nájdem pri Tebe. Počas mojich namáhavých dní upriamuj moje srdce a moju myseľ na Teba. Pripomínaj mi, že ak ochotne príjmem drobné obety a odovzdám ich Tebe, rozohním v našej rodine vzácny dar lásky. Amen.

Martina Gondová, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.