História založenia Network Slovakia



V rámci Združenia katolíckych vydavateľstiev, ktoré sme si založili v roku 1993, som sa zoznámila so spisovateľom pánom Závadzkým, ktorý mal ísť v roku 1996 do Bledu na kongres žurnalistov. Tesne pred odchodom zistil, že ma neplatný pas. Vedel, že viem nemecky, tak mi povedal: “Viete čo, pani Kolková, nech to neprepadne, choďte tam vy“. Išla som tam teda a bola som nadšená z toho, že tam vidím mládežnícku sekciu, že tí žurnalisti sa stretajú, robia kde čo organizujú, že to by sa zišlo aj na Slovensku. Na Slovensku existoval klub kresťanských žurnalistov, ale boli to už starší páni, ktorí mali taký súkromný klub. Oni sa stretali pre stretanie sa. Takže som rozmýšľala, aby to bolo také živšie, také mladé. No a začalo sa to na zelenej lúke. Oslovila som Paľa Koseja, Maroša Čaučíka, oslovila som Katarínu Žákovú, boli to žurnalisti z katolíckych novín. Zišli sme sa a porozprávali sme sa, ako to urobiť, vtedy sme ešte mali sídlo na Špitálskej ulici. No nedošli sme k záveru.

V tom v Blede ma hneď zvolili do výboru európskej sekcie a hneď ma poverili, že mám urobiť stretnutie výboru na Slovensku, lebo že tam ešte neboli, boli to mladí žurnalisti z celej Európy. Tak som ten prvý večer urobila také stretnutie všetkých známych katolíckych mediálnych pracovníkov na Slovensku. To stretnutie sme mali ešte vtedy vo fungujúcom hoteli Kyjev. A tak tam prišli tí prví členovia Rasťo Hamráček, Jurko Sedláček a ešte ďalší saleziáni. Predniesla som túto ideu, títo sa hneď chytili a povedali: „Tak stretnime sa a založme ten klub“. Následne potom v roku 1997 bol prvý „networácky seminár“. Všetci v európskom klube boli nadšení z toho, že na Slovensku sa našli mladí ľudia, ktorí to chcú robiť a všemožne to chceli podporiť. Bolo to veľmi dobré, lebo som nemala kontakty, veď ja som bola vydavateľka a nie žurnalistka. Dohodili nám prednášajúcich zo západnej Európy, tak trošičku mi povedali, ako to urobiť. Prvý seminár sa uskutočnil v kňazskom seminári na Kapitulskej v Bratislave. Vtedy ešte slečna Slivková nám simultálne prekladala, pretože všetci prednášali v nemčine, boli to dosť hodnotné prednášky. Vtedy sme navštívili aj prezidenta Kováča. Takže bol to taký dobrý štart. Na záver tohto seminára sme zvolili prvého predsedu Networku. Stal sa ním Rasťo Hamráček.

Odvtedy je toto 13. ročník, ale jeden sme vynechali. Takže je to vlastne 14. ročník.

A. Kolková, zakladateľka Network

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.