ROZHOVOR

Od 26. do 31. augusta tohto roku prebehol na Katolíckej univerzite v Ružomberku už 13. ročník Letného žurnalistického seminára.

Tento odborný seminár sa každoročne organizuje najmä za účelom zvýšenia kvality vydávania farských časopisov. Ten tohtoročný bol rozdelený do troch sekcií – štylistickej, fotografickej a rozhlasovej.

Štylistickú sekciu viedol Jozef Kotris, športový redaktor denníka SME.
Fotografickú sekciu viedol Matúš Zajac, profesionálny fotograf prednášajúci na Katolíckej univerzite na katedre žurnalistiky v Ružomberku, oficiálny fotograf kancelárie NR SR ako osobný fotograf predsedu parlamentu, ktorý zároveň pracuje ako fotograf časopisu .týždeň.

Rozhlasovú sekciu viedla Anna Brylová, bývala redaktorka Slovenského rozhlasu a terajšia vedúca redaktorka bratislavského štúdia rádia Lumen. Ako zhodnotil predseda Network Slovakia, celý seminár prebehol na vysokej úrovni, hlavne výstup fotografickej sekcie, ktorá tohto roku bola najpočetnejšia. Aby sme ho našim mladým čitateľom približili, opýtali sme sa jeho predsedu:


Matúš, chcem sa spýtať, čím žije Network Slovakia, respektíve, čo sa udialo za rok od minuloročného letného seminára?

Od minuloročného seminára sa na jednej strane udialo málo, ale na druhej strane aj veľa. Málo preto, lebo som bol v Amerike celú minulú jeseň, takže rada sa stretala menej. Kedže stretnutia rady som inicioval ja, stretla sa, až keď som sa vrátil z Ameriky, tak sme mohli rozvíjať nejakú činnosť. Keď sme túto činnosť rozvinuli, začala sa hľadať vízia toho, čo by ten Network mohol robiť. Čo je úlohou spoločenstva katolíckych žurnalistov, zatiaľ to „visí vo vzduchu“. Z hľadiska toho, čo sa podarilo, mali sme veľmi úspešný workshop na festivale Lumen, ktorý sa volal Bez potlesku s Tomášom Hudákom. Tomáš Hudák je známe meno z denníka Sme, ktorý robí zábavné a zahraničnopolitické relácie na webe denníka Sme. Podarilo sa nám túto „hviezdu“ prezentovať a urobiť s ňou takýto program dvakrát v Trnave v kine Hviezda, dvakrát zaplnené. Organizoval to Network Slovakia, mali sme tam okolo 600 ľudí, čiže dosť. Bola to možno najväčšia akcia Networku. Festival bol v júni, čiže už predtým, ale najmä po ňom sme pripravovali 13. žurnalistický seminár tu v Ružomberku. Takže som veľmi rád, že sa ho podarilo opäť pripraviť a je tu spolu s lektormi a organizátormi okolo 40 ľudí, alebo aj viac ako 40 ľudí. Takže je to napriek tomu, že predošlé semináre boli početnejšie zastúpené, tak aj tento seminár má hojnú účasť.

Neuvažovali ste v rámci zviditeľnenia sa pochodiť po farnostiach, aby sa Network Slovakia dostal ešte viacej do povedomia mladých?

Je to dobrý nápad zviditeľniť sa, no tento seminár je výborný pre získanie nových členov, takže budeme mať opäť viac členov.

Chodiť po farnostiach je dosť náročné, napríklad keď sa chodí propagovať Klub priateľov televízie Lux, je to náročné na organizáciu a čas. Ale viem si predstaviť rozličné spôsoby získavania nových členov, oslovenia mladých ľudí, napríklad jeden zo spôsobov mal byť aj workshop s Tomášom Hudákom. Nakoniec bola to akcia, ktorú sme pripravili a možno obohatili festival.

Takže činnosť Network Slovakia sa oproti základnej myšlienke pri jeho založení stále rozširuje.

Povedzme to tak, že základnú myšlienku – byť nápomocný pri farských časopisoch – asi momentálne nie. Takže skôr sa robia také veci, ktoré sme my ako rada schopní spraviť to, čomu sa aspoň trošku rozumieme a vieme. Network vznikol ako aktivita na podporu farských časopisov, ale teraz ako keby sme sa vzdialili od farských časopisov. Vznikli aj iné aktivity pre tieto farské časopisy. Nemáme prehľad, ktorý z týchto farských časopisov je našim členom.

Vo všeobecnosti je cítiť nedocenenie médií v rámci arcidiecéz, alebo diecéz. Naša cirkevná hierarchia ešte nedocenila silu médií, aj keď farské časopisy sú tu a existujú. Je to nedocenené?

Je to dobrá téma. Hierarchovia, dovolím si tvrdiť, sú oboznámení, pretože Network Slovakia bol zriadený Konferenciou biskupov Slovenska. Konferencia biskupov Slovenska by mala pamätať, že takéto združenie existuje a môže ho využiť rovnako na tie veci, ktoré potrebuje. Na festivale bol hosťom košický, vtedy ešte pomocný biskup Bernard Bober, je čestným členom Network Slovakia. Vlani tu bol arcibiskup Zvolenský, v tomto roku sme pozývali arcibiskupa Bezáka, nemohol prísť, takže hierachovia sú ako tak oboznámení s tým, že Network Slovakia tu je. A to, či cirkev docenila, alebo nedoceňuje úlohu médií, je ťažké zodpovedať, alebo povedať si, ako to naozaj je. Ale určite by bol obraz o cirkvi alebo o kresťanstve lepší, keby sa efektívnejšie využívali komunikačné prostriedky, ktoré už teraz máme a ktoré musíme nanovo vytvárať. Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že som pred rokom, dvoma mal rozličné nápady, námety, myslel som si, že „spasím svet“. Prídu pracovné povinnosti, organizačné veci a nakoniec je človek rád, že spravil takýto seminár každý rok. Je to svojím spôsobom Boží dar. Network by mohol byť ďaleko väčší, mohol by mať nejaké pevnejšie štruktúry, mohol by mať svoju kanceláriu, lenže to chcelo by to lepšiu koordináciu aj s cirkvou aj s farskými časopismi.

Je to aj tvoja vízia ako predsedu?

No vízia tu je, ale obávam sa, či sa ju vôbec máme usilovať napĺňať, pretože na jednej strane necítime tlak od našich členov na nejaké aktivity a ani my nemáme vnútornú motiváciu. Občas máme pocit, že naše konanie sa míňa efektu. Zvaľujem to hlavne na seba, ako na predsedu a teda aj na radu, sme za to zodpovední. V podstate buď máme nápady, ktoré nerealizujeme, alebo ak sa realizujú, účinok je taký, že keby aj nebol, tak to tento svet nepostrehne. Takže tu niečo také chýba. Neopantávam sa nejakým skepticizmom, skôr chcem byť realista, radšej mať víziu založenú na realite, ako na nejakých snoch, ktoré sú v tomto význame zbytočné.

Takže to by mal byť zároveň aj odkaz na záver nášho rozhovoru? Chcel by si niečo dodať?

Chcem odkázať čitateľom Spektra, že majú skvelých spoluobčanov a spoluveriacich z farnosti Víťaz. Je to rodina Magdovcov – otec a syn – sú vždy prínosom pre tento seminár. Bez nich by tento seminár nebol. Chcem sa na stránke Spektra poďakovať, že ich tu redakcia vysiela rok čo rok.

Teda do Víťaza posielam katolícky pozdrav, aby všetci Víťazania boli na strane jediného pravého víťaza, ktorý za nás zomrel a nakoniec zvíťazil.

Ďakujem za rozhovor.

Táto snímka je zo série portrétov fotených v interiéri. Na snímke je Matúš Zajac, lektor sekcie pokročilých fotografov.

pripravili: M. Magda a M. Gondová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.