Sila slávnosti sv. Anny


Prázdninový čas nás napĺňa teplom – oddychom tela, ale netreba zabúdať ani na relax duše. Podelím sa s Vami o silu odpustu svätej Anny v Kluknave v dňoch 24. – 26. 7. 2010. Naši starí rodičia nás ako deti brávali na púte v blízkosti našich miest a obcí, v ktorých sme žili. Mladšia generácia má možnosť cestovať aj na vzdialené pútnické miesta, ale po tohoročnej púti som presvedčená, že príhovor svätých, ak o to kresťan úprimne prosí, dostane aj na jednoduchom mieste, ktoré je navštevované a po stáročia uctievané na počesť PATRÓNA, ktorému je príslušný kostol zasvätený.

TRI DNI strávené pri sv. Anne – v modlitbách, svätých omšiach, rozjímaní pred Sviatosťou Oltárnou, spevy, prosby, príhovory a príklady preniknú nielen srdcom kresťana, ale aj neveriaceho, pochybujúceho človeka, k rozhodnutiu, že milosti sú darom pre nás všetkých, žijúcich na tejto Zemi.

Kostol sv. Anny – prekrásny oltár, prameň čistej vody, tichá príroda, rozdávajúca svoje dary v podobe slnka a dažďa, boli tak isto milosťami, ktoré si treba vážiť a ďakovať za ne. Program obohatený o gréckokatolícku sv. liturgiu a akatist k Bohorodičke rozpálil srdcia mnohých pútnikov. Každý z troch dní mal svoje čaro a silný duchovný zážitok, hlboko prenikajúci každú vekovú kategóriu. Ako by aj nie, veď sa často skloňovalo slovo RODINA v homíliach kazateľov na tejto slávnosti sv. Joachima a sv. Anny, rodičov našej nebeskej Matky, Panny Márie, ktorá patrila do rodiny a ktorej rodina dala základy do života.

V dnešnej modernej dobe, plnej technických vymožeností je rodina dávaná do úzadia. Nedovoľme, aby akákoľvek kríza dnešných rodín zasiahla ľudstvo tak, aby sa o rodine ani nehovorilo a dbajme na to, aby sa jej prikladala patričná vážnosť.

RODINA – základná bunka spoločnosti je tou, ktorá dáva národu synov a dcéry, vedcov, umelcov, lekárov, kňazov…. Aká bude rodina, taká bude spoločnosť. Chráňme si dedičstvo našich rodičov.

Záverom sa chcem poďakovať všetkým, ktorí prispeli k peknej slávnosti sv. Anny. Aj milej spolužiačke Alžbete, ktorá ma pozvala prežiť 3 dni v prítomnosti sv. Anny a odniesť si krásne dojmy a milosti do každodenného života, v ktorom máme svedčiť o Božej prítomnosti medzi nami. Nech nás všetkých ochraňuje a sprevádza požehnanie sv. Anny – babičky Pána Ježiša na tejto pozemskej púti, nech drží ochranu ruku nad našimi rodinami, aby sme sa všetci stretli v nebeskej vlasti.
S úctou a vďakou spomína pútnička.

Anna, Prešov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.