Žiak, učiteľ a rodič



Milí žiaci, Matka Tereza, ktorej sté výročie narodenia sme si pripomenuli 26. augusta, veľakrát o sebe povedala, že je len „obyčajnou malou ceruzkou“, ktorou Pán Boh píše a koná dobro. Je to veľmi pokorné vyjadrenie „anjela z Kalkaty“, ktorá vykonala za svojho života veľké dielo pre tých najposlednejších.

„Som len malou ceruzkou“, nech si to uvedomí každý žiak, študent, ktorý si v týchto dňoch zvyká na pravidelné ranné vstávanie, chodenie do školy a opäť na učiteľa. Žiak s učiteľom sa majú spoločne „dívať na mesiac, slnko a nebo“, čiže na svet a na seba. Pomocou učiteľa žiak v škole nadobúda múdrosť, ale aj dobrotu. Žiak si v prvom rade plní každodenné povinnosti, na hodinách je pozorný, nevyrušuje a rešpektuje školský poriadok. Žiak si ctí učiteľa, počúva ho a nielen to, čo povedal, ale aj to, čo nepovedal. Nech s pokorou prijíma napomenutie od učiteľa a dokáže aj odpustiť učiteľovi, ak niekedy urobí chybu alebo stratí „nervy“. Žiak si má obľúbiť učiteľa a má nadobudnúť krásny vzťah ku škole, na ktorú nikdy nezabudne.

Aj učiteľ nech si uvedomí, „že je malou ceruzkou v Božích rukách“. Boh „píše s učiteľom“ a tak učiteľ obohacuje žiakov svojou múdrosťou, skúsenosťou, láskou a nie na poslednom mieste, aj svojou každodennou prítomnosťou v triede. Učiteľ vie, koľko nepoznaného ešte v živote existuje a koľko toho potrebuje, aby sám seba a svoje možnosti spoznal. Učiteľ ako „malá ceruzka v Božích rukách“ je veľakrát žiakovi priateľom, zdravotnou sestrou, lekárom, trénerom, hľadá stratené veci, požičiava peniaze, robí taxikára, psychológa, náhradníka rodičov, obchodníka, politika i strážcu viery. Odmenou pre učiteľa je nekonečné množstvo spomienok na všetkých žiakov, ktorých stretne po mnohých rokoch už ako dospelých.

A nakoniec aj rodičia nech si uvedomujú, že sú tiež „malými ceruzkami v Božích rukách“. Boh im zveril na pár rokov deti, aby ich vychovávali svojím osobným príkladom. Majú sa s trpezlivosťou každý deň zaujímať o svoje dieťa, čo bolo v škole, aké úlohy dostali, vnímať, či dieťa si nevymýšľa, alebo neklame. Rodič má spolupracovať s učiteľom, prísť a spýtať sa učiteľa, aké je jeho dieťa v škole a ako sa správa na hodinách. Rodič vždy drží s učiteľom a dieťa vedie k úcte k učiteľovi a k tomu, aby učiteľa mal rád. Sám rodič má byť prvým učiteľom svojim deťom a vtedy zistí, aké je to ťažké byť učiteľom.

Všetkým žiakom, študentom, učiteľom, vychovávateľom prajem v novom školskom rok, aby boli „obyčajnými malými ceruzkami v Božích rukách“, ktoré dokážu napísať a vykonať veľa dobra.

Mgr. Oliver Székely, duchovný otec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.