Život Cirkvi vo svete 31/2010


Na nespravodlivé obvinenia odpovedať svätosťou

Vatikán, 5.8.2010 (kath.net/RV) 013 769 – Mnohé z obvinení, ktoré sa v ostatných mesiacoch vyslovili proti Cirkvi, boli „neférové a nepodložené“. Napísal to štátny sekretár kardinál Tarcisio Bertone z poverenia pápeža Benedikta XVI. Kolumbusovým rytierom, ktorí sa v týchto dňoch stretli vo Washingtone. Svätý Otec je presvedčený o tom, že „najlepšou odpoveďou“ na obvinenia je „vernosť Božiemu slovu, väčšie úsilie o svätosť a zvýšená snaha o lásku v pravde u všetkých veriacich“.
V posolstve, ktoré teraz uverejnil Vatikán, sa ďakuje aj všetkým, ktorí „v turbulentných časoch“ stáli za pápežom. –zg-

Vojaka zachránil ruženec – ako jeho predka v 2. svetovej vojne

Londýn, 5.8.2010 (Daily Mail) 013 770 – Britský vojak, ktorý stúpol na mínu a bol ohrozený na živote v srdci Afganistanu, je presvedčený, že život mu zachránil ruženec presne rovnakým spôsobom, ako jeho prastarému otcovi ku koncu druhej svetovej vojny.

Glenn Hockton, (19), ktorý je teraz doma po sedemmesačnej povinnej vojenskej službe u jednotky Coldstream Guards v provincii Helmand, bol na strážnej obchôdzke, keď mu zrazu spadol z krku ruženec. Jeho matka Sheri Jonesová dnes hovorí:

„Pocítil akoby úder do chrbta. Zohol sa, aby zdvihol ruženec a pozrel sa, či je roztrhnutý. Ako sa zohol uvedomil si, že stojí na míne.“ Glenn tam musel zostať stáť 45 hrôzostrašných minút, kým sa jeho kolegom podarilo úspešne sa dostať k nemu a zneškodniť mínu.

Pani Jonesová, z Tye Green v Essexe, povedala, že priam fyzicky ochorela, keď jej syn zavolal, aby jej povedal o svojom osudnom dni …

Jeho prastarý otec Joseph ‚Sunny‘ Truman tiež vďačil ružencu za záchranu života počas druhej svetovej vojny, keď výbuch zabil šiestich mužov z jeho roty. Bojoval v kráľovskom regimente Royal Regiment of Fusiliers a po tom, čo ho zajali ku konci vojny, bol aj s ostatnými väzňami prinútený ustupovať pred blížiacimi sa spojencami.
Pani Jonesová, (41) spomína: „Kráčal cez pole spolu so šiestimi kamarátmi, Zohol sa, aby niečo zdvihol a bol jediný, čo prežil náhly výbuch bomby. A to, čo našiel a zdvihol, bol ruženec.“

Povedala, že predtým, než bol Glenn poslaný do Afganistanu, požiadal o ruženec, aby si ho mohol vziať so sebou. Jeho matka a nevlastný otec Danyal Jones tiež uchovávajú guľku, ktorá vnikla do Glennovho panciera na tele, keď ho postrelili pri inej príležitosti. Skrútilo ho to a vyrazilo mu dych, ale inak zostal nezranený. –zg-

Ježiš zastavuje lupiča

USA, 1.8.2010 (kath.net) 013 757 – V USA na Floride istá predavačka zabránila lúpeži tak, že s lupičom začala rozhovor o Ježišovi. Informoval o tom rakúsky ORF. Vysielač ABC odvysielal aj zábery z bezpečnostnej kamery v telekomunikačnom obchode v Pompano Beach na Floride.

Zábery ukázali lupiča, ktorý hovorí predavačke: „Nemusíš mať strach“. Ona odvážne odpovedá: „Ja vôbec nemám strach,“ a začne s lupičom rozhovor o Ježišovi. „Porozprávam sa s tebou o Ježišovi,“ hovorí ohromenému lupičovi,“ a nechce mu vydať požadovaných 300 dolárov. Úplne pokojným hlasom ponúka mužovi pomoc pri hľadaní práce a pýta sa ho, prečo pácha túto lúpež. Asi po 5 minútach úplne zneistený lupič pripúšťa, že jeho zbraň je iba hračkárska pištoľ a bez peňazí odchádza preč. –zg-

Loveparade – Festival lásky???

Mníchov, 3.8.2010 (kath.net/idea) 013 765 – Mŕtvi sú pochovaní, rozlúčkové reči odzneli. Spamätáme sa a uvedomíme si, čo to všetko znamená? Ako často sme to už zažili po tragických udalostiach: zdesenie verejnosti, zrazu je Cirkev, ktorú sa toľko hanobilo, veľmi potrebná, politici chcú urobiť „blaho ľudí hlavným cieľom svojho konania“. Ale ako náhle sa pominie rozruch v médiách, už je tu zasa len „business as usual“ – biznis ako zvyčajne.

Keby na tejto „nemravnej party“, ktorú pre mládež našej krajiny usporiadali v Duisburgu už 19. krát, nikto nezomrel, bolo by potom všetko v poriadku? Čo má Loveparade do činenia s láskou?

Či neznamená Loveparade zmaximalizovať „zábavu“ opojením? Opojením masy, opojením rytmicky monotónnym, agresívnym, sluch ohrozujúcim trvalým ozvučením, opojením alkoholom a drogami, opojením verejnou sexuálnou neviazanosťou. Iste, medzi účastníkmi sú aj mnohí, čo sa nadšene zúčastňujú tejto party aj bez drog a sexu, pretože je jednoducho „cool“ byť pritom. Ale magnetickým posolstvom tejto Loveparade je extatická neviazanosť v mase. O 17. hodine potom vypuklo peklo a o 23. hodine sa ešte stále tancovalo!!! Prečo štát, ktorý zakazuje drogy, dovoľuje masové podujatia, pri ktorých sa drogy masovo konzumujú?

Vy, úbohí rodičia! Mohol to byť môj syn, moja dcéra. „Či sme ti neukázali, čo je láska? Prečo si nevedel(a), že tam ju nemôžeš nájsť?“ Často sa potom kladú otázky, či sme nezlyhali, či sme sa nezavinili nedostatkom lásky – keď stojíme zoči-voči smrti najbližšieho. Ale tieto otázky, rodičia, si nemusíte kláť iba vy sami, tie si musíme položiť (a mali by sme si položiť) my všetci.

Nielen organizátor, nielen starosta, nielen bezpečnostné zložky sa teraz preverujú, ale spoločnosť, ktorá na základe materiálneho nadbytku dvom generáciám kázala a predávala zábavu ako zmysel života.

Keď smrť ukáže, že je silnejšia ako ľudskí organizátori, tak potom mnohí radi hovoria o „hodnotách“. Ale o akých hodnotách? O zábave či radosti? O uspokojovaní pudov alebo sebaovládaní? O bezuzdnej slobode či zodpovednosti? O splynutí s masou alebo rozvinutí jedinečnej osobnosti? O neviazanom sexe s falošnou nálepkou lásky alebo láske ako záväzného odovzdania sa muža a ženy?

Je to o tom, čo sa v ľúbivých slovách o „hodnotách“ nevysloví, o tom, čo vyžaduje realizovanie hodnôt cností, ku ktorým kedysi vychovávala rodina a Cirkev. Ak sa neposilní rodina, ak sa cirkvi budú naďalej zvnútra a zvonka rozorvávať, nenastane nijaká obnova.

Takéto niečo hovoriť nie je moderné a ešte menej je to postmoderné. Kto sa nad tým pohorší, môže si položiť otázku, ako budú vyzerať naše vyhliadky do budúcnosti a ako sa vodí mládeži v tejto spoločnosti. Nádej, že mŕtvi z Duisburgu privedú krajinu k zamysleniu, je nerealistická, ale možno sa teraz niektorí mladí ľudia vydajú na cestu, na ktorej už nepadnú do pasce zvodcom a na ktorej budú hľadať pravú lásku. –zg-

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen.

Modlitba za Svätého Otca

Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Benediktovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.

-re-

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.