Trampoty v manželstve

Čo musia mať manželia?

– dobrú hlavu, pretože ju často stratia,

– dobré zuby, pretože musia často kadečo prehrýzť,

– dobrý chrbát, pretože toho musia často veľa uniesť,

– dobrý žalúdok, pretože musia často stráviť tvrdé sústa,

– dobré nohy, pretože ich často tlačia topánky hneď na mnohých miestach.

Jednoducho trpezlivosť patrí k hlavnej výzbroji, ktorú si manželia nesmú zabudnúť vziať so sebou na spoločnú životnú cestu.


Aj keď je homosexuálna túžba zdeformovaná, stále je v nej aj kúsok pravdy. Veď deformácia je vždy aj tak len pokrivením pravdy. Za žiadostivosťou je vždy osoba, ktorá túži, tak isto ako každý iný – byť milovaná a prijatá ako ľudská bytosť.

Avšak, súcit by nás nikdy nemal viesť ku kompromisom s pravdou, ale mal by nás viesť k prijatiu ľudí s náklonnosťou k rovnakému pohlaviu ako ľudskej bytosti. Mal by nás viesť k snahe vykročiť k nim a počúvať ich. Súcit by nás mal viesť k pochopeniu ich problémov. Ak k nim vykročíme v láske, náhle my, čo si myslíme, že nám je všetko jasné, zisťujeme, že sa máme o živote veľa čo učiť zo snov a zážitkov, nádejí a obáv homosexuálov. Obojstranná láska k blížnemu je jedinou možnou ľudskou reakciou. Odmietať tých, ktorí sú aktívni v životnom štýle homosexuálov, ako hriešnikov a nemravníkov, je rovnako vzdialené láske k blížnemu, ako odmietať tých, ktorí nesúhlasia s ich životným štýlom ako „homofóbov“.

Ontogeneticky nie je nikto homosexuál. Žijeme totiž v padnutom svete a mnohí prežívajú zmätok v otázke svojej vlastnej mužskej identity. Aj niektorí ženatí muži majú problém s príťažlivosťou k iným mužom. Čo robiť, aby sa nezničilo manželstvo, kde sú už aj deti? Treba sa pokúsiť o zodpovedný zápas o šťastné a trvalé manželstvo. Tento zápas nie je neprekonateľnou prekážkou zdravého svätého manželstva. Ak je správny muž odhodlaný postaviť sa tomuto zápasu tvárou v tvár a hľadať pomoc Krista a chce sa stať dobrým manželom a otcom, k čomu je povolaný, nie je nijaký dôvod, aby mu to zničilo vzťah k manželke a deťom. V skutočnosti možno vidieť manželstvá a rodiny rásť míľovými krokmi potom, čo manželia s náklonnosťou k rovnakému pohlaviu vyhľadali vhodnú pomoc.

Ako prekonať túto príťažlivosť, ktorú občas cítite?

Chlapci tým, že sú chlapcami, majú vrodenú potrebu identifikovať sa s tým, čo je mužské. Majú vnútornú potrebu stať sa mužmi. Prirodzene sa táto potreba naplní v zdravom vzťahu s mužským modelom správania, ktorému sa prirodzene chcú podobať (napr. otec, strýko, dedko, učiteľ, tréner).

Ak takýto zdravý vzťah chýba, ak chýba model správania sa, ktorý je hodný snahy o napodobenie, chlapci a mladí muži sa prirodzene snažia túto medzeru zaplniť. Budú uznávať a vyhľadávať spoločnosť a budú priťahovaní k tým mužom, ktorých budú vnímať ako tých, ktorí sa už stali mužmi. Táto túžba sa nebude automaticky meniť na erotickú, ale môže sa to stať a často sa to aj stáva.

Skutočnosť, že takmer každý chlapec si lepí na stenu plagáty svojich hrdinov, na tento vývoj poukazuje. Chlapci hľadajú, čo znamená byť mužom. Na nešťastie to, čo ponúka svet, je silne deformované. Dôsledkom toho je potom predpoklad dospievajúcich chlapcov a mladých mužov, že podstata mužskosti je vo všetkých možných falošných obrazoch zvodca, svalovec, model, drsňák… A potom vedome či podvedome sa túžia stať obrazom, ktorý sa im usídlil v ich duši ako najmužskejší. Ak sa im nepodarí podobať sa tomuto obrazu, stanú sa veľmi neistými, a to hlavne v prítomnosti tých mužov, ktorí stelesňujú ten obraz viac ako oni sami.

Je veľmi dôležité, aby si mladý človek vysníval ten najsprávnejší idol a položil si veľmi vážnu otázku: „Kto je pre mňa ten skutočný muž a s kým sa chcem navždy identifikovať?“ Ak v pravde a poznaní objavíme ten pravý idol – Ježiša Krista, vtedy sa vzdáme predstavy falošného obrazu mužskosti. V modlitbe a v jeho milosti môže naše srdce vykríknuť: „Ježiš, ty si pre mňa ten skutočný muž. Chcem sa identifikovať iba s tebou.“

Neexistuje magický recept na uzdravenie zmätených emócií a túžob, ale je potrebné využiť všetky možné prostriedky a tiež skúsenosti iných:

a) Je potrebné čítať knihy, ktoré prezentujú ortodoxné kresťanské chápanie príťažlivosti rovnakých pohlaví.

b) Pozrite sa do vlastnej duše a odhaľte klamstvá o význame mužskosti, ktorým veríte. Porovnajte všetko o čom si myslíte, že znamená byť mužom s Kristom. On je pravým modelom mužskosti: „Hľa, človek!“ (Jn 19,5). Klaňanie sa Kristovi a zakotvenie svojej identity v ňom nie je modloslužba, lebo on je Boh! On je obraz, ktorý sa máme snažiť napodobniť, pretože to je obraz, na ktorý sme boli stvorení. Takto sa staneme tým, čím skutočne sme.

c) Ak pocítite príťažlivosť k inému mužovi, naučte sa rozlišovať, čo znamená. Pomýlená príťažlivosť často vychádza z toho, čo obdivujeme, ale bojíme sa, že to nemáme. Ak takú hodnotu vidíme u druhých, niekedy ju tak veľmi chceme nadobudnúť, až sa v nás sama stáva posadnutosťou. Narovnajte tieto pokrivené túžby a zistite, že to, po čom skutočne túžite je prijať Krista. A chvála Bohu, Kristus nám dal možnosť jesť jeho vlastné telo v Eucharistii. Ak dovolíte, aby sa Eucharistia stala zdrojom vašej identity ako muža, zistíte, že vám nič nechýba a pomýlené príťažlivosti zmiznú.

d) Netrápte sa osamote. Zverte sa so svojím zápasom priateľovi, ktorému dôverujete, duchovnému predstavenému alebo poradcovi, o ktorom viete, že vám dá bezchybnú kresťanskú radu. Existujú aj skupinové programy uzdravovania, ktoré by pre vás mohli byť užitočné.

Každá rodina má svoj podiel nefunkčnosti, pretože každú rodinu tvoria padnuté ľudské bytosti. Bezpochyby sa ani jeden rodič nesnaží ovplyvniť svoje deti tak, aby mali homosexuálne sklony. Preto by sa rodičia nemali obviňovať, ak ich deti také sklony majú a o to menej brať na seba zodpovednosť za rozhodnutia už dospelých detí. Tak ako sa sama o sebe šíri láska, tak sa šíri aj hriech a nefunkčné vzťahy.

Preto nebojte sa priniesť Kristovo svetlo do všetkých zákutí rodiny Otvorte Kristovi dvere dokorán. Nebojte sa priznať si chyby, ktorých ste sa dopustili. Otvorené diskusia o svojich vlastných pádoch je často kľúčovým krokom k uzdraveniu rodinných zranení. Kristus prišiel na svet prostredníctvom rodiny a s cieľom rodinu obnoviť. Aj vám môže priniesť uzdravenie a odpustenie. Dovoľte mu to.

MUDr. Blažej Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.