Keby bolo keby…



Tak, a máme tu nový rok. 2011. Navonok celkom obyčajné štvorciferné číslo, no skrýva v sebe omnoho viac, ako len štyri číslice. Sú v ňom ukryté všetky naše plány, túžby a ciele, za ktorými sa v tomto roku budeme snažiť ísť.

Americký filmový režisér Woody Allen raz povedal: „Chcete pobaviť Boha? Povedzte mu o svojich plánoch.“ Život by bol bez plánovania totálnym chaosom. Človek si musí veci plánovať, bez toho by nemal žiadny cieľ. Chýbala by mu motivácia, bez plánov by nám chýbal ten dobrý pocit zvýšeného sebavedomia, keď sa nám podarí splniť všetko, čo sme si tak poctivo naplánovali.

Určite aj vy často používate slovo „keby“. Toto krátke slovo je na prvý pohľad síce len obyčajnou súčasťou našich viet, no skrýva v sebe obrovskú moc. Že sa to nezdá? Slovko „keby“ dokáže ovplyvniť sled udalostí a mnoho vecí by mohlo byť úplne inak. „Keby sme mali viac peňazí, kúpili by sme si nové auto. Keby sa jej podarilo zapôsobiť, dostala by to vysnívané miesto manažérky… alebo… Keby to auto nebolo havarovalo, mohli sme tieto Vianoce tráviť spolu…“

Lenže nie vždy je všetko v živote podľa našich predstáv a život sa, žiaľ, neriadi našimi pravidlami. Keď sa človek pokúša hrať hru so Životom, musí sa naučiť prehrávať. Nevyhrá aj napriek tomu, že to má čierne na bielom potvrdené v dennom horoskope. A tak slovo „keby“ ostáva už len akýmsi kľúčom k snom, bránou do sveta, kde sa naše predstavy stávajú skutočnosťou.

Aj keď sme už možno z rojčenia a snov vyrástli, stále máme nejaké plány a túžby. Človek by bol bez nich len figurínou, ktorá bezcieľne pláva životom. Chýbala by mu detská stránka vlastnej osobnosti. V každom z nás je totiž ukryté dieťa. Dieťa, ktoré síce netúži po najnovšej bábike či autíčku (ale proti gustu žiaden dišputát :o)), no má svoje priania a sny. Často sa však stáva, že sa naše priania vôbec nepodobajú skutočnosti.

Raz som sa na známej sociálnej sieti pridala k skupine ľudí pod názvom „Realita môže zničiť sen, tak prečo nemôže sen zničiť realitu?!“ Táto myšlienka ma zaujala. Núti človeka zamýšľať sa nad tým, čo chce v budúcnosti dosiahnuť alebo čo momentálne chce. Veď predsa veľa ľudí sníva o lepších podmienkach pre život, svetovom mieri či nezvyšovaní DPH-čka 🙂 Ale sú to iba sny…

Realita nás „z oblakov dostáva späť na zem“ krutým spôsobom. Snívame o svetovom mieri? Správy v televízii nás rady presvedčia o pravom opaku. Povstania, štrajky, vzbury či občianske vojny sú bežnou súčasťou reálneho sveta. Snívame o lepších podmienkach pre život? Tu sa dá odpovedať protiotázkou: Mali by sme snívať práve my? Veď máme skoro všetko potrebné. Všetko materiálne. Ale keď sa na glóbuse, mape či internete presunieme napríklad do niektorej z afrických krajín, uvedomíme si, že si ani nezaslúžime žiadať od života viac, než môžeme mať. Chudoba, hlad a bieda v týchto krajinách nás utvrdzujú v tom, že máme aj to, čo chýba v odľahlých kútoch sveta. Samozrejme, stále hovoríme o hmotnej stránke.

No jedno je isté. Sny a predstavy sú pre nás istou motiváciou. Predstavujú snahu meniť svet.

A aj keď narazíme na veľkú priepasť – rozdiel medzi našim zidealizovaným svetom a realitou – predsa je šanca niečo zmeniť. Zmeniť samého seba. Začať s najťažšou a zároveň najľahšou zmenou v spoločnosti. Prečo najťažšou? Lebo je síce ľahké zmeniť imidž – účes, oblečenie či spôsob líčenia, ale o to ťažšie zmeniť svoj postoj k životu a názory na hodnoty v spoločnosti. A prečo zároveň aj najľahšou? Lebo ak chceme meniť svet, stačí zmeniť seba. A popravde, v dnešnej dobe „kopírovania“, keď každý niekoho napodobňuje, sa dá ľahko ovplyvniť hoci aj najmenší okruh spoločnosti – rodina. Platí staré známe: „Život je ako hra. Nezáleží na tom, ako dlho trvalo predstavenie, ale na tom, ako dobre bolo zahrané.“(L. A. Seneca)

Ale aby sme sa vrátili na začiatok: je tu nový rok. Rok, ktorý síce (ako každý iný) určite nebude akceptovať žiadne naše zasnené predstavy o živote a ktorý nám zas po kúskoch odkryje reálnu stránku života, ale vytvorí priestor pre niečo nové, niečo, čo zostane v spomienkach či fotoalbume. Aj keď sa hovorí, že novým rokom sa nič nové nezačína…, len sa objaví to, čo sme v minulom roku prehliadli. Ale netreba sa zriekať predstáv a plánov, lebo aj vďaka nim môžeme cítiť, že život nie je možno aj napriek všetkému taký zlý a sny ho robia krajším a „znesiteľnejším“:)

Želám Vám, aby sa slovo „keby“ vo vašom živote vyskytovalo čo najmenej a aby sa všetky Vaše sny v tomto roku stali skutočnosťou…

Lenka Novotná, Víťaz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.