Svätá omša XIV.



Znak Krista, ktorý zvíťazil nad temnotou hriechu. Pri našom krste bola zažatá naša krstná svieca a kňaz hovoril našim rodičom: „Prijmite svetlo Kristovo. Milí rodičia a krstní rodičia, vám sa zveruje toto svetlo dbajte o to, aby vaše dieťa vždy kráčalo vo svetle Kristovom ako dieťa svetla a vytrvalo vo viere až do konca. Tak bude môcť ísť so všetkými svätými v ústrety Pánovi, keď príde v nebeskej sláve“.

Keď sa pozriem na paškál, alebo na sviecu na oltári, mal by som sa pýtať, koľko je vo mne svetla a koľko tmy. Je to podstatná otázka, od ktorej záleží veľa. Ak je vo mne tma ťažkého hriechu, nie som dedičom Božieho kráľovstva a ako taký sám som sa odsúdil na zatratenie. Ako veľmi nám môžu pomôcť sviece, ktoré svojím malým svetlom porážajú aj najväčšiu tmu, ako veľmi potrebujeme svetlo Božej milosti v našom živote. Ako veľmi potrebujeme svetlo Božieho slova a ako veľmi toto svetlo odsúvame na bočnú koľaj. Ako ho odsúvame? Ignorovaním bohoslužby slova. Nemám ani najmenšiu túžbu zapamätať si, o čom sa v kostole čítalo, čo mi Boh hovorí cez toto slovo, nesústredím sa na kázeň… Ako veľmi potrebujem Tvoje svetlo, Bože, aby som porazil tmu nevedomosti, hriechu…

Vy ste svetlo sveta, hovorí Ježiš svojím apoštolom. Veľakrát sme si hovorili, že aj my sme apoštoli, lebo sme pobirmovaní. Aj my máme byť svetlo sveta, čiže máme byť pre tento svet istotou, jasom, tam, kde je svetlo, je aj život. V absolútnej tme sa nič neurodí. Podobne aj v našom živote. Pokiaľ sme v temnote hriechu, nemôžme čakať, že náš život prinesie dobré ovocie. Je ťažké vyjsť na svetlo, keď sme si zvykli na tmu. No to nie je dôvod na to, aby sme ostali v temnote hriechu. Vo svetle Božieho slova uvidíme svoje chyby, zlobu, hriechy, ale tiež uvidíme aj to, aké prostriedky nám Boh ponúka na zmenu tejto našej situácie. Vo svetle nádeje uvidíme aj budúce ovocie a to nám pomôže k zmene života. Len aby nám sviece pripomenuli svetlo milosti posväcujúcej, ktorú by sme mali mať všetci pokrstení.

Tak ako paškál symbolizuje zmŕtvychvstalého Krista, to isté Ježiš pripravil aj nám. Aj my máme byť vzkriesení z mŕtvych k večnému životu v nebi, ale iba za predpokladu, že budeme svietiť v temnote zla dobrými skutkami. V opačnom prípade nás čaká tiež večný život, ale v pekle. Nech nás od toho ochraňuje Pán. Tma sama nemôže zhasnúť svetlo, nebojme sa! Svieťme tomuto svetu, ktorý tápe vo tmách, aby sa zachránil. Múdra panna sa dostala na svadbu iba preto, že si zachovala svetlo aj vtedy, keď bola tma. Aj tie múdre panny nech sú pre nás výzvou svietiť.

„Všetko o sv. omši“ Mgr. Vladimír Balucha

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.