Trampoty v manželstve

Čo musia mať manželia?

– dobrú hlavu, pretože ju často stratia,

– dobré zuby, pretože musia často kadečo prehrýzť,

– dobrý chrbát, pretože toho musia často veľa uniesť,

– dobrý žalúdok, pretože musia často stráviť tvrdé sústa,

– dobré nohy, pretože ich často tlačia topánky hneď na mnohých miestach.

Jednoducho trpezlivosť patrí k hlavnej výzbroji, ktorú si manželia nesmú zabudnúť vziať so sebou na spoločnú životnú cestu.



Ak si správny muž, budeš svojej manželke dôverovať, že so svojimi chybami bude bojovať a ty jej v tom budeš pomáhať – že sa ich časom zbaví, keď ty budeš pri nej vždy verne stáť a to ako v kruhu rodiny, tak aj na verejnosti. Ak si opravdivý muž a hlava rodiny, potom budeš stáť pri svojej žene neochvejne ako Kristus pri svojej Cirkvi. Keď v tejto skúške neobstojíš a postavíš sa za svojich príbuzných – mamičku, sestry – proti svojej žene, prehral si u nej a pripravil si sa o jej dôveru. Ty sám by si zasial do srdca svojej ženy nevraživosť voči tvojim príbuzným – a to by tak nikdy nemalo byť!

Neostýchaj sa dávať stále všetkým ľuďom a všade najavo, že tvoja žena ti je skutočne oporou a tou najprvšou ženou. Uvidíš, ako v takom ovzduší dôvery bude tvoja manželka prekvitať.

A ako hlava rodiny sa má muž prejaviť aj v hospodárení s peniazmi. Hovorí sa, že peniaze hýbu svetom; no mohli by rozhýbať aj tvoje manželstvo! Dohodnúť sa na hospodárení s peniazmi sa majú už ako snúbenci, keď ešte spolu chodia. Ak si nevnesiete do používania peňazí poriadok, rozvráti vás to. Vo väčšine domácností drží rodinnú pokladnicu pevne v rukách žena. Mužom potom zostáva vykladať si trápne vtipy, ako robia po výplate stojku.

To je pre kresťanských manželov nedôstojné. Manželia sa majú dohodnúť a rozdeliť si finančné starosti, aby túto nepopulárnu zodpovednosť neniesla len sama žena. Majú si urobiť obálky: nájomné, inkaso, domácnosť, dane, oblečenie, no i rezerva. Vládu nad tou najtučnejšou obálkou – domácnosť – má mať žena a nikto sa do jej hospodárenia nemá starať. Správu ostatných obálok má mať na starosti hlava rodiny, muž. Tak je to spravodlivé a pre obidvoch dôstojné. Veľmi sa tým uľahčí žene a muž získa na autorite v rodine.


Pre úspech manželstva chcem odporučiť dvoch výborných pomocníkov: 1. Tým prvým je spoločná chvíľka večernej modlitby. Zaveďte si ju. Keď dokážete jeden pred druhým, obidvaja spolu, predkladať radosti a starosti dňa Pánovi, pomôže vám to vyjasniť a uniesť všetky situácie. Božia láska bude vždy s vami a nebudete na nič sami (spomeňte si na Ježišove slová: „Bezo mňa nemôžete nič urobiť“). Pripomeňme si aj babičkine nástenné motivácie: „Bez Božieho požehnania márne naše namáhania.“

2. Druhým pomocníkom vášho manželstva je spoločnosť – dobrá partia niekoľkých ďalších párov veriacich manželov, ktorí vykročili na rovnakú cestu. Schádzajte sa, aj spolu s deťmi, pomáhajte si skutkom, ale hlavne radou a humorom. So smiechom si overujte svoje omyly – nie pre výsmech, ale pre radosť a poučenie.

Ale je tu jedna dôležitá vec: ty, muž, svoju ženu nikdy v spoločnosti nezosmiešňuj, nehaň a neohováraj ju (že nevie uvariť knedľu). Ukáž, že ju máš rád takú, aká je (aj bez tej knedle). A v takejto chvíli ťa žena prijme za svoju hlavu a oporu a bude mať k tebe úctu a úprimnú lásku.

A keď budete každú nedeľu sedieť vedľa seba v kostole, spolu v pokore odprosovať za svoje chyby a nedostatky, spolu načúvať aj Božiemu slovu, spolu pozývať hosťa Ježiša, aby jeho Duch bol vo vás a s vami, potom vám tento Boží Duch pomôže prekonať situácie, pri ktorých sa domovy neveriacich otriasajú zlobou, nenávisťou a hriechom.
Pri pohľade na Jána Krstiteľa možno povedať, že dnešnému svetu by pomohli mužovia, ktorí by mali jeho vlastnosti. Je pravda, že dnešní mužovia nie sú v ľahkej situácii. Vyžaduje sa od nich enormné úsilie, aby zvládli svoje pracovné, spoločenské a rodinné postavenie. Mnohí muži pracujú veľa hodín a sú vystavení rozličným stresom.

Rodina od nich žiada, aby boli jej ľudskou a materiálnou oporou. Spoločnosť im ponúka mnoho projektov, v ktorých sa môžu vo voľnom čase realizovať. A napokon je tu aj Cirkev, ktorá očakáva od mužov, že si ako veriaci ľudia splnia svoje životné poslanie.

V čom môže byť pre dnešných mužov Ján Krstiteľ vzorom a povzbudením? Jána charakterizuje predovšetkým vernosť poslaniu, ktoré mu určil Boh. On sa pripravoval na toto poslanie na púšti. To je dôležité posolstvo aj pre dnešných mužov. Majú sa ľudsky, duchovne, intelektuálne a nábožensky pripraviť na svoje životné poslanie.
Ján hovorí jasnou a pravdivou rečou. Je mužom v službe pravdy, no nie svojej, ale Božej. Farizeji a Herodes sú nervózni, keď musia počúvať jasné Jánove slová. Preto aj dnešní mužovia by mali žiť pravdivo a hovoriť pravdu.

Ján pôsobí na ľudí ako pravý muž. Jeho reč a gestá nemajú v sebe nič sladké, zženštilé, nie sú pózou. Muž môže ostať v plnej miere len vtedy mužom, keď si zachová svoju prirodzenosť. Tak ako dnes vidíme ženy, ktoré napodobňujú mužov, ktorí pod náporom rozličných spoločenských vplyvov strácajú svoju prirodzenú mužskosť. Ján je ochotný za pravé ideály položiť život. Aj dnešní muži sa musia učiť, že za svoje svedectvo budú prinášať obete.

Ján napokon pripravoval cestu Pánovi. To patrí medzi výsostné poslanie kresťanského muža. Jeho žena a deti by ho mali vnímať ako „kňaza v rodine“. Pri všetkej úcte a vďake našim ženám a matkám, ktoré sa snažia vytvárať náboženskú klímu v rodinách, treba povedať, že bez pomoci mužov je ich úsilie zoslabené. Naše deti rady neskôr odchádzajú od veriacej matky k ľahostajnému otcovi.

Je tu preto priestor a čas, v ktorom si naši mužovia a otcovia majú klásť otázky, ako sa im darí plniť poslanie, ktoré dostali od Boha. Nikto iný na svete to za nich neurobí!

MUDr. Blažej Vaščák, Široké

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.