Svätá omša XV.



Je symbolom nášho krstu. Pripomienkou nášho očistenia od dedičného hriechu, ale aj od akéhokoľvek iného hriechu. Je symbolom života vo všeobecnosti, vo Svätom písme je symbolom Ducha Svätého a znovuzrodenia. Vo vode potopy sa skončil hriech, ale na vlnách potopy sa zachránil život. Sám Ježiš hovorí Nikodémovi: „Musíš sa zrodiť z vody a z Ducha Svätého.“ To znamená nechať sa očistiť od hriechov a nechať sa znovu zrodiť Bohom.

Svätená voda je aj zbraň v boji proti zlému duchu. Voľakedy ľudia nemali taký problém so zlým duchom ako my dnes, lebo verili v jeho existenciu a preto všetko, čo prichádzalo do príbytku, muselo prejsť dverami. Pri dverách na stene bola pribitá svätenička so svätenou vodou a všetko, čo prichádzalo do domu, bolo pokropené svätenou vodou. Niektorí „pokrokoví“ neveria v moc svätenej vody a preto ju odmietajú. No na vlastnú škodu. Ona mi môže pripomenúť môj krst a tým aj moc zvíťaziť nad zlým duchom, lebo v krste som bol poznačený Duchom Svätým, ale môže aj zahnať zlého ducha. Svätenú vodu by sme mali užívať častejšie aj doma, nielen pri vstupe do chrámu.

„Všetko o sv. omši“ Mgr. Vladimír Balucha

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.